UPDATE: Vom avea sau nu căldură la noapte?
Articol de Mircea Apostolescu, 19 decembrie 2018, 21:28 / actualizat: 19 decembrie 2018, 22:41
UPDATE: Reprezentanţii Ministerului Energiei le-au cerut sindicaliştilor de la Centralele de Energie Termică să-i determine pe angajaţii acestora, care protestează în 3 unităţi din Bucureşti, să renunţe la acţiunea lor pentru a nu pune în pericol funcţionarea sistemului de încălzire din Capitală.
La întâlnirea de la Minister au participat reprezentanţi ai Primăriei Generale, ai Prefecturii, ai RADET şi ELCEN, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi cei ai administratorului judiciar ELCEN.
Părţile au convenit să semneze un protocol, care prevede începerea negocierilor pentru o nouă grilă de salarizare ce va fi pusă în aplicare în momentul fuziunii dintre ELCEN şi RADET, aşteptată în luna mai.
––––––––––––
Astăzi, în jurul orelor 14:00, la Electrocentrale București (ELCEN), mai mulți angajați care urmau să între în schimbul doi au declanșat un protest spontan, refuzând să preia schimbul.
Potrivit unor surse din sindicale din interiorul ELCEN, în acest moment, CET-urile funcționează pentru că lucrează încă angajații din schimbul întâi. Dar, potrivit legii, aceștia nu pot lucra mai mult de 12 ore consecutiv, spun sursele sindicale.
Oamenii au declanșat protestul spontan, deoarece sunt nemulțumiți de salariile lor și doresc o mărire salarială de 1000 de lei.
Surse sindicale spun că acțiunea spontană a fost declanșată de către membrii ai unuia dintre cele patru sindicate din ELCEN. Acest sindicat reprezintă 628 de angajați, adică o treime dintre salariații ELCEN, dar nu toți cei 628 de sindicaliști participă la această mișcare spontană, afirmă sursele sindicale care au dorit să-si păstreze anonimatul.
În această după-amiază, sindicaliștii de la ELCEN au purtat negocieri la Ministerul Energiei, care este, încă, patronul Electrocentrale București. La negocieri au luat parte și city-managerul Capitalei, Sorin Chiriță și reprezentanți ai Sindicatului Liber RADET.
La această oră, Sorin Chiriță se deplasează la sediul ELCEN , pentru a purta tratative cu sindicaliștii implicați în mișcarea spontană.
Surse din cadrul Sindicatului Liber RADET au afirmat că, în cadrul negocierilor de la Ministerul Energiei, reprezentanții sindicatului au exprimat o poziție conform căreia mișcarea spontană de protest este una ilegală, deoarece nu au fost parcurse etapele și procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă.
Sindicaliștii de la RADET și-au exprimat solidaritatea cu problemele salariaților de la ELCEN, dar au afirmat că acestea trebuie rezolvate pe cale legală, parcurgând toate etapele și procedurile unui conflict colectiv de muncă și fără a aduce atingere confortului bucureștenilor care depind de sistemul de termoficare.
În context trebuie menționat faptul că ELCEN se află, în acest moment, într-o situație delicată, fiind în faza de preluare a activelor sale de către Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica, în urma hotărârii Consiliului creditorilor. ELCEN a intrat în insolvență în noiembrie 2016, la scurtă vreme după RADET.