Ce rezultate pentru Programele Prima Casa, Rabla si Start-up Nation?

Prima Casa, Rabla si Start-up Nation sunt cele mai mediatizate programe prin care guvernul acorda subventii pentru sprijinirea atat a companilor cat si a persoanelor fizice.

Start-up Nation.

Este cel  mai nou program prin care guvernul ofera subventii de cel mult 200.000 de lei IMM-urilor nou create cu conditia să creeze cel puţin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată.

La prima editie, din 2017, s-au inscris 19.000 de companii, 8.444 au reușit să se califice, dar în final au mai rămas 7.176 de firme care își vor primi banii pentru că au implementat planurile de afaceri și au depus la timp cererile de decont.

La editia 2018, la care inscrierile continua pana in februarie, deja s-au înscris peste 14.000 de planuri de afaceri, insa reglementarile pentru 2018 au nascut si o polemica: punctajul maxim pe care o firma il poate obtine la estimare este de 100 de puncte, dar IMM-urile din Bucuresti, Ilfov si Cluj nu vor putea obtine mai mult de 85 de puncte.

Guvernul spune ca in aceste trei judete deja sunt peste 4 IMM-uri la suta de locuitori, asa ca trebuie sa incurajeze firmele din zonele defavorizate, dar specialistii atrag atentia ca daca sunt depunctate Clujul şi Bucureştiul, unde sunt cele mai multe universităţi, inseamna ca Start-Up Nation îşi pierde scopul de de sprijini tinerii antreprenori.

Rabla pentru masini

Nu exista o cifra a numarului de masni noi cumparate de la lansarea programului, in 2004, si pana la sfarsitul anului 2018, dar Administrației Fondului pentru Mediu  a anuntat ca in 2018 au fost eliberate aproximativ 50.000 de tichete, deci au fost casate 50.000 de masini vechi.

Pentru RABLA 2019 nu exista inca anunt oficial, cand si cum v a demare, dar Ministerul Mediului a afirmat la un moment dat că vor fi date tot vre-o 50.000 de tichete. Insa in 2019 apare o schimbare: nu se vor  mai da tichete decat pentru masini care au ITP-ul valabil.  Dece? Oficialii spun ca nu-i intereseza sa duci la casare masini fara ITP pt ca astea oricum nu circula, deci nu polueaza, vor sa casezi masinile vechi care circula inca, deci cate care au inca ITP.

Rabla pentru electrocasnice

A fost lansat in decembrie anul trecut si Ministerul Mediului spune ca are foarte mare succes: au fost acordate pana acum vouchere de 7 milioane si jumtate de lei pentru peste 24.000 de produse. Cele mai multe vouchere au fost pentru maşini de spălat rufe, respectiv 12.500 de bucati, apoi 9.678 pentru frigidere si 2.402 pentru aparate de aer conditionat.

Programul Prima Casa

Pana acum a mers foarte bine : de la lansare, în 2009, si pana la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garantii şi promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,40 miliarde lei.

Si sunt motive intemeiate: in primul rand nevoia acuta de locuinte, pentru asa cum afirma rapoartele Eurostat, romanii traiesc cei mai inghesuiti din toata Uninea Euroopeana.

Celalat motiv este ca oferta este tentanta :  credit de pana la 57.000 Euro pentru locuinte vechi, sau maximum 66.500 Euro pentru locuintele noi. perioada de creditare de maximum 30 de ani si o dobanda de doar 2%, avans de doar 5% din valoarea imobilului si, in plus, statul garanteza pentru 80% din valoarea creditului

Pentru 2019 si 2020 guvernul vrea sa aloce pentru Prima Casa cate 2 miliarde de lei/an iar pentru 2021 vor fi doar 1,5 miliarde de lei. In schimb, pe 7 ianuarie ministrul finantelor, Eugen Teodorivici, a lasat sa se intelega ca ar putea sa apara modificari in conditiile de acordate a creditelor pentru ca, a spus el “se doreşte a fi un program social clar”.

 FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.