Tinerii in risc de saracie
Articol de , 23 ianuarie 2019, 16:19 / actualizat: 25 ianuarie 2019, 16:35
In 2017, dintre toate tarile din Uniunea Europeana, Romania a avut cel mai mare procent de tineri, adica cei cu varsta intre 18 si 24 de ani, aflati in risc de saracie.
Asta afirma oficul european de statistica, Eurostat, intr-un raport publicat ieri
Ce inseamna “tineri aflati in risc de saracie”
Dupa criteriile Eurostat inseamna inseamna tineri care lucreaza, dar ale caror venituri, dupa plata impozitelor si diferitelor contributii, este sub 60% din venitul mediu net pe economie.
Romania, cu un procent de 28% este pe primul loc, urmata de Luxemburg, cu un procent de 20% si Danemarca, cu 19% tineri aflati in risc de saracie.
Este interesant ca dupa Romania urmeaza doua dintre tarile cu cel mai mare PIB-locuitor din Uniunea Europeana, de unde se vede ca saracia tinerilor nu se explica doar prin saracia tarii, asa cum am fi tentati sa credem.
Dealtfel, daca ne uitam pe tot graficul Eurostat constatam ca media tinerilor in risc de saracie in UE este de 11%, dar tari bogate, precum Germania (12%) sau Suedia (12%), sunt peste medie, in timp ce tari mai sarace, precum Slovacia (3,8%) sau Cehia (1,5%) sunt aproape de zero.
Cum se explica
Daca analizam comparativ diferitele rapoarte Eurostat vedem ca multe dintre tarile cu un procent foarte mic de tineri in saracie au si procent mic de tineri care nu termina scoala, vezi Cehia sau Finlanda
Dar nu este totusi o explicatie suficienta, pentru ca Malta, de exemplu, care are cel mai mare procent de tineri din Unuinea Europeana care renunta la studii inainte de termen, are, totusi, un procent foarte mic de tineri saraci, in schimb Luxemburgul are un procent relativ mic de tineri care nu-si termina scoala, dar are un procent mare de tineri saraci, al doilea cel mai mare din Europa, dupa Romania.
Motivele sunt mult mai numeroase si mai nuantate.
In primul rand salariile care sunt platite tinerilor. Conform INS cele mai mici salarii din Romania sunt in hoteluri si restaurante, si imensa majoritate a celor care lucreaza in domeniu sunt tineri. La fel si in servicii. S-au inmultit tinerii care sosesc cu bicicleta si aduc mancarea comandata, sau aduc un colet, dar si acestia sunt platiti foarte prost.
In al doilea rand, este vorba de recrutori: aproape invariabil ofertele de locuri de munca ceva mai bine remunerate sunt pentru oameni care au deja ceva experienta, macar cativa ani, or tinerii nu au experienta, evident.
Patronii nu mai sunt dispusi sa creasca ei salariatii, vor deja unii care stiu ce au de facut, care au deja disciplina muncii si a unui program fix.
Si tinerii romani se multumesc cu putin
Pentru ca isi pot permite, pentru ca au cheltuieli mici. Tot statisticile Eurostat arata ca in medie un baiat roman pleaca din casa parinteasca, adica decide sa traiasca pe cont propriu, la peste 30 de ani. Deci pana la 30 de ani chiar si daca se insoara, tot locuieste in casa patintilor cu sotia asa nu isi asuma grija chiriei, sau a ratei la casa, nici grija de a plati intretinerea, gazele, electricitatea si tot asa.
Evident ca aceste lucruri nu sunt universal valabile, dar sunt foarte des intalnite.
Din aceaasta cauza multi tineri nu simt presiunea de a cauta locuri de munca mai bine platite, dar mai grele ca program sau ca si conditii de lucru, de exemplu in constructii, unde este mare deficit de muncitori, chiar si necalificati.
In plus, multi dintre romanii intre 18 si 24 de ani se multumesc cu putin si fiindca nu au ce sa ofere, nu au o calificare
Aici este vina invatamantului, in primul rand pentru ca in Romania diploma de bacalaureat in sine nu mai reprezinta un certificat de calificare, asa cum era in perioada interbelica.
In Franta, tara europeana cu unul din cele mai mici procente de tineri saraci, a avea bacalureatul inseamna deja ca poti ocupa un post de nivel mediu. Adica in Franta, daca nu ai terminat un liceu professional, ci un liceu simplu, fara o meserie anume, tot esti considerat suficient de calificat sa poti sa fii educator intr-un liceu, sau intr-o scoala, sau lucrator intr-o companie de asigurari, sau agent de relatii cu publicul intr-o institutie de stat, sau privata.
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!