Probleme si polemici
Articol de , 25 ianuarie 2019, 16:19
Leul continua sa scada in fata euro, conductele RADET plesnesc ca floricelele, iar institutiile estimeaza ca o familie cu 4 copii poate trai cu 2600 de lei pe luna.
Venitul minim pentru o viata decenta
Legea insolventei persoanelor fizice, votata in 2016, spune ca daca nu-ti mai poti plati datoriile si esti executat silit ti se confica toate bunurile si toate veniturile, cu exceptia unei sume minime care sa-ti permita sa supravietuiesti decent. Suma minima este stabilita de Comisia de Insolventa la Nivel National.
Comisia a stabilit ca, la costul actual al vietii, cine locuieste la oras trebuie sa dispuna de cel putin 797 lei net/luna pentru un adult, de 587 lei/luna pentru un copil de peste 14 ani, și de 419 lei/luna pentru un copil de până la 14 ani. Asa ca o familie cu doi copii, unul de sub 14 ani, trebuie sa dispuna de cel putin 2600 lei net/luna net, evident.
Asta inseamna doar bani pentru consumul zilnic, pentru ca se prespune ca daca ai datorii ti-ai vandut masina ca sa platesti o parte din ele. Totusi, daca un membru al familiei au probleme de sanatate, suma mimima creste cu cheltuielile respective, daca un din membru al familiei are mobilitate redusa, ti se lasa masina ca sa il poti deplasa etc. etc.
Pe de alta parte, daca in momentul intrarii in faliment familia locuia in 120 de metri patrati va fi fortata sa vanda si sa se mute intr-un spatiu mult mai mic, dar, totusi, nu este aruncata in strada. Ramane de discutat daca o familie cu 2 copii, in Bucuresti, poate trai decent cu 2600 lei net/luna pentru consum.
Conductele RADET
Reteua de termoficare este o boala nerezolvabila pe termen scurt, sau mediu, pentru ca tine chiar de modul in care a fost gandita incalzirea centrala in Bucuresti.
RADET este o companie enorma: furnizează energie termică pentru 562.000 de apartamente, adica 8.200 de blocuri, precum şi pentru aproximativ 4900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. 72% din necesarul de energie termică al Capitalei este furnizat de RADET care are 954 km de conducte reţele termice primare si 2963 km de coducte reţele termice secundare
Problema: majoritatea conductelor sunt extrem de vechi, de exemplu Magistrala 2 Sud, care alimentează cu agent termic Sectoarele 2 şi 3, are tevi vechi de peste 50 de ani. Sistemul de incalzire prin cateva CET-uri la nivel de oras este cel mai eficient ca si consum de combustibil, dar functional este foarte fragil pt ca o defectiune locala poate lasa fara caldura cartiere intregi.
Pentru a securitate mai mare a incalzirii solutia cea mai buna ar fi sa existe centrale termice de cvartal, dar acesta trebuie construite, deci trebuie spatiu suficient, in plus reteaua de gaze naturale nu are capacitate suficienta de aporviziona cateva sute de central de cvartal, iar pentru a construe rezervoare de pacura proprii pt fiecare centrala termica de cvartal nu exista loc.
Nici centralele de aprtament nu sunt solutie: daca toate apartamentele ar fi trecute pe centrale termice de apartament, consumul de gaze ar depasi capacitatea tevilor si, in plus, poluarea ar creste chiar in cartierele deja supra-aglmerate.
Leul la 4 lei si 76 de bani
Cursul de schimb s-a depreciat cu peste 2% in 2 saptamani si aici incep discutiile, ca sa nu spuneam certurile
Guvernul spune ca Banca Naţională are în prezent de rezerve suficient de euro ca să ţină sub control variaţiile de curs, adica lasa sa se inteleaga ca daca BNR ar vrea, ar scoate suficient de multi euro pe piata ca sa calmeze cursul.
Ziarul Financiar scrie ca in ultima saptamana BNR chiar a apărat cursul prin vânzare de valută, dar BNR nu a confirmat acest lucru.
La fel de adevarat este ca actuala situatie convine Bancii Nationale, care vrea sa convinga guvernul sa renunte la taxa pe lacomie, OUG 114/2018. Comunicatorii BNR, Adrian Vasilescu şi Dan Suciu, au spus că taxa pe lacomie este unul din elementele care a dus la această creştere. Totusi, mare atentie: niciunul din cei doi comunicatori nu a spus ca daca OUG 114 ar disparea, leul si-ar reveni!
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!