Avem si noi imigrantii nostri
Articol de , 28 ianuarie 2019, 16:17
Muncitorii imigranti, care pana nu demult erau prezente sporadice, incep sa devina din ce in ce mai numerosi in Romania, si chiar in Bucuresti
Vietnamezi pe santierele de reabilitari termice
Romanii inca nu s-au obisnuit cu ideea ca si Romania poate fi o tara tentanta pentru altii ca sa-si gaseasca de lucru, ca salariile pe care noi le dispretuim sunt foarte atractive pentru multi oameni din afara Europei.
Deficitul de forta de munca este unanim acceptat, din pacate, si tot unanim acceptat este faptul ca nu avem nicio sansa reala sa-i aducem inapoi pe romanii plecati in Occident.
In constructii de exemplu, romanii nu au plecat in Occident pentru ca in tara nu mai aveau locuri de munca ci pentru ca in strainatate castiga mult mai bine. Nicio sansa, deci, sa readucem in Romania un zidar din Germania, cat timp acolo el castiga 2500 de euro/luna.
In schimb, 750 de euro/luna plus cazare si masa, este o oferta foarte tentanta pentru vietnamezii care lucreaza in prezent pentru o mare firma de constructii romaneasca la reabilitarea termica a unor blocuri din sectorul 6.
Cati muncitori imigranti sunt acum in Romania
Conform Ziarului Financiar din data de 10.01.19, la finalul anului trecut in Romania lucrau circa 25.000 de imigranti provenind din tari din afara Uniunii Europene.
Dar acest numar va creste rapid, pentru ca deja anul trecut, cele 7000 de permise de munca pe care le acordase initial guvernul au fost suplimentate, la cererea firmelor, cu inca 8000 de premise si pentru acest an cel mai probabil ca tot vre-o 15.000 de permise vor fi acordate.
In noiembrie anul trecut a trecut aproape neobservata stirea ca ministrul muncii Marius Budăi a semnat, la Bucuresti, un acord cu omologul său vietnamez pentru aducerea de forţă de muncă din această ţară.
Conform datelor oficiale, in prima jumătate a anului 2018 in Romania au fost acordate peste 1.500 de avize de angajare pentru vietnamezi.
Tot Estul Europei are aceeasi problema
In urma cu mai bine de un an, in interviul acordat Bucuresti FM, ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marcin Wilczeck, spunea ca in Polonia lucreaza peste 1 milion de ucraineni care tin locul polonezilor care au plecat in Occident.
Intre timp Polonia a inceput sa fie ingrijorata pentru ca si alte tari din UE au relaxat permisele de munca pentru ucraineni si bielorusi, asa ca acestia au inceput sa nu mai ramana in Polonia ci sa se duca mai la Vest.
Guvernatorul Băncii Naţionale Poloneze, chiar a avertizat zilele trecute ca din aceasta cauza Polonia se confrunta cu un deficit de muncitori veniti din statele vecine non UE.
Recent agentia Bloomberg a facut o analiza a situatiei fortei de munca, tot in constructii si constata ca revenirea emigrantilor in tarile mama este imposibila pentru ca salariile din Europa de Est au crescut, dar raman în continuare cu mult sub cele din Europa Occidentala.
În plus, Bloomberg mai remarca si competiţia dintre statele din Europa de Est care in prezent sunt membre ale UE.
De exemplu, compania austriacă Strabag AG construieşte un stadion de 50 de milioane de euro la Bratislava si are nevoie de instalatori, sudori şi zidari pe care ii aduce din Bulgaria si Romania pentru a completa forta de munca locala.
Bloomberg il citeaza pe Michal Jurka, directorul companiei de constructii Skanska pentru Cehia, Slovacia, Ungaria şi Romania care afirma ca: “Pe toate pietele vedem in mod clar ca forţa de munca locala nu este suficienta”
Thomas Birtel, directorul grupului austriac Strabag spune ca „Cel mai mare stres il vedem în Polonia, dar exista semne de seceta pe piata muncii si in Ungaria ai Romania”.
In fine, tot Bloomberg reproduce si declaratia responsabilului de proiect pentru Hagag Development Europe care transforma, in Bucuresti, fostul sediu al unei companii petroliere într-o cladire modernă de birouri si care spune ca în prezent toti muncitorii sunt romani, insa acest lucru ar putea sa se schimbe.
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!