Alimentele și băuturile cu zinc combat stresul oxidativ
Articol de Andra Radu, 30 ianuarie 2019, 11:08
Un studiu, realizat la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen, Germania, a constatat că o combinaţie a unor alimente şi băuturi comune cu zinc, poate ajuta în lupta împotriva uneia dintre cauzele stresului oxidativ.
Acesta se datorează respiraţiei celulare şi produsului intermediar, superoxid, care conduce la distrugerea unor biomolecule importante.
Cercetătorii au descoperit că zincul este asociat cu unul dintre componentele ceaiului negru, cafelei, ciocolatei şi vinului. Astfel se formează un compus care imită inamicul natural al superoxidului, care împiedică distrugerea structurii biomoleculelor şi are, astfel, efect antioxidant.
Se crede că superoxidul joacă un rol în procesul de îmbătrânire, inflamaţie, boli neurodegenerative şi cancer.
Există şi alte metale cu efect antioxidant (cupru, nichel, mangan şi fier), dar în cantităţi puţin mai mari au efect opus. În acelaşi timp, zincul este mai puţin toxic, fiind posibilă încorporarea acestuia ca aditiv în alimentele care conţin hidrochinonă.