Rusia cere SUA să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu

Foto: economica.net

Ministerul Apărării din Rusia a propus SUA să îşi distrugă sistemele balistice plasate în România, pentru a respecta din nou Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare.

De asemenea, ministerul a precizat că Washingtonul ar trebui să distrugă şi dronele de atac din acelaşi motiv.

Luna trecută, Washingtonul, care acuză Moscova de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea noii sale rachete Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, i-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a o distruge într-o manieră verificabilă, avertizând că, în caz contrar, la 2 februarie va declanșa procedura de retragere din acord.

Moscova respinge acuzațiile americane și susține că racheta sa se încadrează în acord. De asemenea, Rusia a acuzat SUA că încalcă Tratatul INF prin componentele antirachetă desfășurate în România.

Consultările ruso-americane pe acest subiect nu au dus la niciun progres, iar secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat, vinerea trecută, că SUA se retrag din Tratatul INF, semnat în 1987.

Ca reacție, a doua zi, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că și Rusia își suspendă participarea la INF.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a subliniat că scutul de la Deveselu este o structură militară cu caracter strict defensiv.

În opinia sa, Federatia Rusă încearcă, prin astfel de acțiuni, să își justifice propria politică de înarmare.

El a adăugat cã va avea consultări cu omologii din celelalte state aliate, pentru stabilirea unei poziții comune a NATO pe acest subiect.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.