Părinţii ar putea avea o zi liberă la începerea şcolii
Articol de DSRNetworkAdmin, 6 mai 2014, 16:33
Guvernul a revenit, după o lună, asupra propunerii legislative ca părinţii ai căror copii sunt elevi în învăţământul preuniversitar să aibă zi liberă la începerea anului şcolar, pentru a-şi putea însoţi copiii la şcoală, şi a emis un aviz favorabil.
Noul aviz, de data aceasta favorabil, a fost emis în şedinţa de marţi a Guvernului.
La începutul lunii aprilie, Guvernul a emis un aviz nefavorabil pentru acest proiect şi a transmis Parlamentului că nu susţine iniţiativa, cu argumentul că, pentru introducerea unei astfel de reglementări, nu este necesară elaborarea unui act normativ, deoarece poate fi negociată între partenerii sociali şi stabilită în cadrul contractului coletiv de muncă.
Proiectul prevede ca ziua de începere a fiecărui an şcolar să poată fi acordată ca zi liberă părinţilor ai căror copii sunt elevi în învăţământul preuniversitar, zi care să fie recuperată în următoarele 30 de zile calendaristice.
Iniţiatorul (n.r. senatorul Constantin Popa) arată, în expunerea de motive, că în fiecare an şcolar, mii de elevi "îşi pun pentru prima dată ghiozdanul în spate şi păşesc cu emoţie în clasele unde vor descifra tainele învăţăturii" şi că există foarte multe cazuri în care unii părinţi sunt nevoiţi să se învoiască, să îşi ia concediu fără plată sau, "mai rău, alţii sunt sancţionaţi de angajatori pentru că întârzie la muncă".
"Festivităţile de deschidere a noului an şcolar sunt pregătite cu mare grijă de cei care le vor îndruma paşii elevilor.
Oriunde în ţară, părinţii merg împreună cu cei mici la grădiniţă ori la şcoală. Din păcate, începutul fiecărui an şcolar coincide cu o zi lucrătoare.
Acest fapt face destul de dificilă posibilitatea părinţilor de a-şi însoţi copiii la şcoală", mai arată iniţiatorul.
Propunerea a primit un raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă a Senatului şi a Comisiei pentru egalitatea de şanse din Camera Deputaţilor, fiind adoptată tacit de Senat.
Acest proiect urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.