Bine de citit: „Cuadratura cercului”
Articol de razvanursuleanu, 12 februarie 2019, 15:41
După ce am terminat de citit cartea am încercat să iau legătura cu autorul. Nu cunoșteam pe nimeni care să-mi ofere o adresă sau un număr de telefon, astfel că Wikipedia a fost primul loc unde am început să-l caut pe Gheorghe Săsărman. Acolo, ce să vezi, am descoperit că la începutul anilor 80 domnia sa fusese silit pe motive politice să renunțe la cariera de jurnalist și plecase în Germania în urmă cu mai bine de 35 de ani (chiar nu m-am gândit la o astfel de posibilitate, presupun că nu sunt singurul care trăiește cu impresia că scriitorii ale căror cărți le citim locuiesc la doi pași de casă).
Wikipedia m-a direcționat către site-ul autorului, acolo am descoperit o adresă de mail, așa că i-am scris, pentru că romanul “Cuadratura cercului” îmi plăcuse foarte mult și, cu o oarecare întârziere din partea mea (nu trecuseră decât 44 de ani de la prima ediție a volumului), doream să-l felicit și să-i mulțumesc. Doar că, având o singură idee în cap în momentul în care îi scriam, am uitat să îl felicit. Am uitat și să-i mulțumesc. Epistola mea electronică suna cam așa:
Vă salut din România, stimabile domn.
V-am trimis acest mail pentru că am citit de curând un roman al Ursulei K. Le Guin și mi-am amintit că această remarcabilă scriitoare începuse în urmă cu vreme să traducă în engleză unul dintre romanele dumneavoastră.
Doream să vă întreb dacă și-a dus proiectul la bun sfârșit.
Iar domnul Gheorghe Săsărman, cu promptitudine, mi-a răspuns
Da, spre marea mea bucurie, ea a tradus 24 dintre cele 36 de texte ale volumului meu de proză fantastică „Cuadratura cercului“ (Dacia 1975, 2001; Nemira 2013) și a publicat rezultatul sub titlul „Squaring the circle“ (Aqueduct Press, Seattle 2013). Cartea mea a apărut și în Franța (1994), Spania (2010), Germania (2016), iar in curând va fi publicată și în Japonia.
Cred că, pentru cei care nu sunt familiarizați cu literatura SF sau Fantasy, o explicație este necesară. Ursula K. Le Guin este una dintre Marile Doamne ale acestor genuri literare. A câștigat, și nu o dată, toate premiile literare la care ar putea spera un autor de ficțiune speculativă (Hugo, Nebula, Locus, World Fantasy etc.) În 2003 i-a fost acordat titlul de “Grandmaster of Science Fiction” iar în urmă cu trei ani The New York Times a numit-o „America’s Greatest Living Science Fiction Writer”.
Să îți traducă Ursula K. Le Guin textele în limba engleză este ca și cum te-ar invita Bruce Springsteen să cânți cu el pe scenă, ca și cum Michael Jordan ar dori să te antreneze la baschet sau Usain Bolt pentru cursa de 100 de metri, ca și cum Edmund Hillary te-ar fi ales să îl însoțești pe Everest sau ca și cum Einstein ar fi dorit să rezolvați împreună câteva probleme de fizică. Iar această uriașă scriitoare nu a ales întâmplător cartea lui Gheorghe Săsărman. “Cuadratura cercului” este o realizare literară excepțională. O bijuterie de carte, iar eu am uitat să îl felicit pe autor. O fac acum… sperând să fiu scuzat pentru întârziere.
Nota acordată romanului: 10