Deputatul Nicușor Dan cere rezilierea concesiunii „Casa Radio”!
Articol de Mircea Apostolescu, 14 februarie 2019, 09:19
Deputatul de București Nicușor Dan cere Guvernului României să rezilieze contractul de concesiune pe 49 de ani care are ca obiect imobilul cunoscut drept „Casa Radio”.
Contractul de concesiune a fost semnat în anul 2004 și prevede obligația pentru concesionar de a realiza o investiție în termen de 5 ani de la semnarea contractului.
Cum investiția respectivă nu a fost realizată nici până în prezent, conferenția, adică Statul român, are dreptul și obligația de a rezilia contractul de concesiune. Este vorba despre o suprafață de 10 hectare de teren, situată într-o zonă centrală a orașului, unde se pot dezvolta proiecte benefice pentru bucureșteni, spre exemplu un campus universitar sau o extensie a Spitalului Universitar de Urgență, spune deputatul de București.
Nicușor Dan spune că Guvernul ar fi trebuit să rezilieze acest contract de concesiune pe 49 de ani, încă din 2009, pe temeiul neîndeplinirii de către investitorul privat a obligațiilor ce-i reveneau. Cu atât mai mult contractul trebuie reziliat acum, când concesionarul, care nu a realizat investiția prevăzută în contract, a anunțat că urmează să își vândă dreptul de concesiune pentru 60 de milioane de dolari. Statul român ar pierde 60 de milioane de dolari, crede Nicușor Dan.
În context trebuie amintit faptul că imobilul „Casa Radio” se află pe Bulevardul Știrbei Vodă, în imediata apropiere a podului peste Dâmbovița și a stației de metrou „Eroilor”. Acesta înseamnă o suprafață de 10 hectare de teren și o construcție imensă neterminată ce datează dinainte de 1990. Edificarea acestei construcții a început în anul 1986 pe locul fostului Hipodrom.
Destinația ei urma să fie aceea de a adăposti Muzeul Național de Istorie al Republicii Socialiste România.
Pe 23 August 1989, de Ziua de Stat a Republicii Socialiste România, conducătorul Comunist Român și al statului, Nicolae Ceaușescu, a inaugurat noua clădire, deși aceasta era departe de a fi terminată. Parada de 23 August 1989, la care au participat forțele armate, clasa muncitoare, sportivi celebri ai vremii și chiar copii si pionieri, a fost ultima a lui Ceaușescu, clădirea rămânând celebră în epocă pentru că i-ar fi adus ghinion.
În 1992, prin Hotărârea Guvernului 571/1992 privind transmiterea unui imobil în administrarea Radioteleviziunii Române, imobil situat în str. Știrbei Vodă, sector 6, având denumirea de „Muzeul Național” a fost transmis, împreună cu terenul, din administrarea Ministerului Culturii în cea a Radioteleviziunii Române, în scopul asigurării unui nou sediu pentru Radioteleviziunea Română. Atunci a început clădirea să fie cunoscută drept „Casa Radio”.
În anul 2004, fiindcă nu se realizase proiectul „Casa Radio”, Guvernul concesionează clădirea și terenul firmei israeliene Plaza Centre. Aceasta ar fi urmat să dezvolte un proiect ce includea 600 de mii de metri pătrați de birouri, spații comerciale, hoteluri și locuințe chiar și un parc de distracții.