Ziua Astronomiei, marcată sâmbătă în Bucureşti
Articol de DSRNetworkAdmin, 9 mai 2014, 20:30
Ziua Astronomiei va fi marcată sâmbătă în Bucureşti, Bârlad, Târgovişte şi Timişoara, prilej cu care cei interesaţi pot lua parte la observaţiile astronomice, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Ziua Astronomiei este una de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observaţii astronomice din mijlocul parcurilor, demonstraţii şi alte activităţi.
Observatorul Astronomic sărbătoreşte Ziua Astronomiei în fiecare an, printr-o seară în care intrarea în Observator este gratuită.
De asemenea, orarul instituţiei se prelungeşte mult în noapte, iar membrii Astroclubului Bucureşti ies cu telescoapele în parc.
În acest an, sâmbătă, de Ziua Astronomiei, membrii Astroclubului Bucureşti vor merge între orele 17.00 – 22.00 pe esplanada Băneasa Shopping City, unde se vor desfăşura o serie de activităţi specifice acestui eveniment.
Pe de altă parte, şi reprezentanţii proiectului LaStele.ro vor organiza o serie de evenimente dedicate Zilei Astronomiei.
Astfel, astronomii amatori din Bucureşti invită publicul în Parcul Herăstrau (zona Foişor-Expo Flora) la o seară de observaţii astronomice prin telescop.
Începând cu ora 20.00, astronomii aşteaptă publicul cu două telescoape prin care pasionaţii vor putea vedea Luna, planetele Jupiter şi Marte, precum şi alte obiecte cum ar fi stelele duble.
Astronomii vor răspunde celor interesaţi la întrebări despre Univers.
Observaţiile astronomice sunt gratuite şi vor avea loc doar dacă va fi cerul senin.
Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna este în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Astronomiei.
Mişcarea a început în California (SUA) în 1973, când astronomul amator Douge Berger (preşedintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis ca decât să invite oamenii să vină la o seară de observaţii astronomice într-un loc îndepărtat de oraş, mai bine ar fi ca întregul club să coboare cu telescoapele în mijlocul oraşului şi să arate obiectele cereşti publicului trecător.
La ora actuală, Ziua Astronomiei este sărbătorită de cluburi de astronomie, observatoare publice, planetarii şi alte instituţii de profil din întreaga lume.
În România, Ziua Astronomiei a fost organizată pentru prima oară de Societatea Astronomică Română de Meteori, primele manifestări datând cel mai probabil din anul 2003.
În prezent, Ziua Internaţională a Astronomiei este coordonată de Astronomy League din SUA. Şi, pentru că Universul este grandios, din 2007 s-a decis că în fiecare an vor exista două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna.
De obicei, săptămâna din care face parte Ziua Astronomiei poartă denumirea de Săptămâna Astronomiei.