Brexit amanat?
Articol de , 28 februarie 2019, 16:08
Premierul Theresa May a obţinut miercuri în Camera Comunelor un ragaz de doua saptamani pentru continuarea negocierilor cu Bruxelles-ul, dar tot ea a acceptat, in premiera, ca s-ar putea sa fie nevoie de amanarea brexit-ului.
Ce vor politicienii britanici?
Daca i-am intreba pe politicienii britanici nu am obtine un raspuns clar, cu exceptia liber-democratilor si a nationalistilor scotieni care au spus de la inceput ca se opun brexit-ului si acum doresc un nou referendum. Dar acestia sunt minoritari in legislativul de la Londra.
Marea majoritate a politicienilor britanici, pentru ca exista si “brexitisti” conservatori puri si duri, sunt de acord ca este nevoie de un Acord, dar nu sunt de acord cu actualul Acord. In acelasi timp, sunt de acord ca nu se pune problema une iesiri din UE daca nu se ajunge la un Acord, adica sunt de acord cu amanarea pana vor aparea modificari in Acordul de Brexit.
Daca nu ati inteles nimic, nu va mirati: nici Bruxelles-ul nu a inteles nimic.
Piatra mica ce ameninta sa blocheze mecanismul
O piatra mica blocheza toate rotile dintate ale unui mecanism super-complicat care este descris intr-un text de aproape 600 de pagini: este vorba de regimul frontierei dintre Republica Irlanda, care ramane in UE, si Irlanda de Nord, provincie a Regatului Unit care, evident, va iesi din UE.
Republica Irlanda a acceptat se semneze textul de Acord doar cu conditia ca dupa Brexit sa nu apara o frontiera dura intre cele doua provincii, sa continue regimul de libera circulatie a oamenilor si bunurilor care a permis eliminarea tensiunilor inter-etnice din Irlanda de Nord.
Britanicii se tem, insa, ca in acest fel vor ramane pe veci legati de UE printr-o “usa din spate” care va compromite toate ambitiile lor de a se desprinde de Europa, si economic si social.
Regimul expatilor europeni
Deputatii britenici au aprobat ieri, fara vot formal, un amendament care solicita premierului Theresa May sa se asigure ca drepturile cetatenilor din tarile UE convenite cu Bruxelles-ul vor fi respectate chiar si in caz de Brexit fara acord.
Este, in fond, victoria pragmatismului economic, pentru ca toate patronatele britanice au atras atentia ca daca europenii care lucreaza acum in Regat vor pleca, afacerilor lor vor avea mult de suferit.
Nu mai vorbim de universitatile britanice care se bazeaza masiv pe cercetatori si profesori veniti din restul Europei.
Se amana Brexit-ul?
Este din ce in ce mai plauzibil ca o sa se amane, dar nu se stie cat timp si, in premiera, Partidul Laburist a propus, ieri, un nou referendum.
Dupa ce a insistat multe luni ca Marea Britanie trebuie sa paraseasca UE pe 29 martie, Theresa May a acceptat posibilitatea unei amanari “pe o scurta perioada de timp”. A fost nevoie de pasul inapoi ca sa-i calmeze pe parlamentari, care altfel ar fi votat ca guvernul sa nu mai aiba drept de decizie pentru Brexit, ci parlamentul.
Theresa May continua sa spere ca va modifica acordul. Trebuie spus ca sperantele ei au fost intarite chiar de Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a precizat luni ca a discutat cu premierul britanic “contextul juridic si procedural al unei eventuale prelungiri” si tot el a afirmat: “Cred ca, avand in vedere situatia in care ne aflam, un termen suplimentar ar fi o solutie rationala”.
Noul referendum propus de laburisti este o premiera, pentru ca pana acum liderul laburistilor, Jeremy Corbyn, a fost foarte reticent in a se exprima clar referitor la Brexit. Multi laburitsti chiar i-au reprosat ca in momentul referendumului el nu a lansat un apel clar militantilor sa voteze “contra”.
Asta pentru ca un procent important dintre votantii laburisti, clasa muncitoare din reguinile mai sarace, sunt pro-brexit si Corbyn nu vrea sa-i supere.
Nici ieri Jeremy Corbyn nu a spus ca Marea Britenie trebuie sa ramana in UE, doar s-a declarat pregatit sa sustină un amendament care sa propuna organizarea unui al doilea referendum cu scopul de a evita un Brexit “distructiv” al conservatorilor. Amendamentul ar fi, probabil, propus de liber-democrati.
Doar atat a spus liderul laburist, dar oricum este un pas mare, sau poate fi un pas mare, catre un nou referendum.