Bine de citit: Antologia XENOS
Articol de razvanursuleanu, 5 martie 2019, 10:03
Nu-mi dau seama de ce în cele două antologii, “Călătorii în timp” și “Xenos”, sunt prezenți aproape aceiași autori. Aș fi trist dacă aș afla că doar aceștia mai trimit texte pentru publicare și nu prea mai ai de unde alege. Aș fi la fel de trist dacă aș afla că, deși ai avea de unde să faci selecție, doar aceștia sunt aleși pentru a fi publicați. O să merg totuși pe varianta veselă, aceea în care mă bucur că descopăr încă antologii de texte românești. Antologia “Xenos”, pe care o prezint aici, deși nu cred că este la fel de reușită precum “Călătorii în timp”, mi-a oferit totuși câteva povestiri care mi-au plăcut.
“Adevărul despre expediția Starky” de Liviu Radu
Cred că autorul a preferat mai mult să se ocupe de episodul “corectitudinii politice” decât de tema SF cerută de antologist. Prin comparație, aș spune că partea “ne-SF” este atent și inteligent construită în timp ce umplutura SF e inutilă.
Nota 7,2
“Migrația” de Aurel Cărășel
O fisură, o mică fisură în poveste… dacă dinozaurii tereștrii nu au dispărut, ci au primit un semnal “bio-chimico-energetic” menit a anula efectul de gravitație,
pornind astfel într-un zbor cosmic… ei bine, ce s-a întâmplat cu dinozaurii acvatici?
Nota 9
“Întâlnire cu rhumbii” de Daniel Haiduc
Text potrivit pentru antologiile ieftine din anii 50-60. Plus că nu știu dacă micuțul Johnny a scăpat cu bine din nenorocirea prin care a trecut (“împins de diferența de presiune, Johnny a căzut în spațiul rhumbilor, peste monstrulețul translucid…”). Pe final, autorul a uitat să updateze starea copilului și sunt ușor îngrijorat…
Nota 6
“O insulă la marginea lumii” de Diana Alzner
O întâlnire literară între “Războiul lumilor” și “Picnic la marginea drumului”. Foarte frumoasă povestire.
Nota 9
“Secvență de zbor” de Ioana Vișan
Un soi de prefață pentru povestirea “Stângaciul” de Horia Aramă. N-aș putea spune că textul Ioanei Vișan este complet ratat, dar… am avut tot timpul sentimentul că se clatină și că nu-și găsește direcția.
Nota 6,5
“Cum să prinzi un extraterestru viu și nevătămat” de George Lazăr
Acest autor nu m-a dezamăgit niciodată. Ai impresia că mereu zâmbește atunci când scrie dar în același timp își colorează cu mare seriozitate fiecare rând din lucrările sale, în care superficialitatea este inexistentă. Dacă m-ar întreba cineva pe cine aș vedea gazda unei petreceri literare de unde toată lumea va pleca mulțumită, răspunsul meu ar fi George Lazăr.
Nota 8
“John @ John” de Mircea Liviu Goga
Da… Gânduri lungi, profunde… Dacă treci strada ajungi vis-à-vis… Ce este este ce nu este nu este… Text vraiște… Nu pricep cum de poate fi selectat pentru o antologie…
Nota 4,5
“Luna sângerie” de Ștefana Cristina Czeller
Pamela Anderson, pot să-ți spun Vasile? Nu, serios acum… rar mi se întâmplă să citesc așa o tâmpenie…
Nota 3,5
“Iar visezi femei?” de Cristian-Mihail Teodorescu
Îmi amintesc de o emisiune radiofonică în care erau invitați Cristian-Mihail Teodorescu și Andrei Dorobanțu. Paradisul fizicienilor-artiști, la propriu, pentru că acești doi oameni au reușit să mă convingă că există și o astfel de categorie. Dacă doriți să vizitați o filială literară a acestui paradis, vă invit să citiți oricare dintre textele SF scrise de Cristian-Mihail Teodorescu.
Nota 7,2