Ascultă Radio București FM Live

Radio Cluj scrie istorie! Astăzi împlinește 65 de ani!

Radio Cluj scrie istorie! Astăzi împlinește 65 de ani!

Articol de Andra Radu, 15 martie 2019, 09:35

Vineri, 15 martie, postul regional Radio România Cluj al Societăţii Române de Radiodifuziune împlineşte 65 de ani de la primul semnal în eter.

Postul de radio clujean este un reper pe piaţa media din nord-estul şi centrul ţării, furnizând publicului informaţii diverse, muzică de calitate de toate genurile şi emisiuni care acoperă cvasitotalitatea aspectelor vieţii de zi cu zi a cetăţenilor din cele 8 judeţe care recepţionează semnalul – Alba, Sibiu, Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Sălaj şi Bihor.

În ianuarie 1953, Comitetul de Radio, de pe lângă Consiliul de Miniştri, decide amenajarea Caselor Radio de la Cluj-Napoca, Craiova și Timişoara.

Povestea radioului de la Cluj a început la ora 16:00, a zilei de luni, 15 martie 1954, când se auzea în eter semnalul „Aici Cluj, România. Transmitem pe staţiile cu lungimile de undă…”, emis dintr-un sediu improvizat, care cuprindea două studiouri, cabine de montaj şi birouri pentru personal.

În prima zi de emisie, între orele 16:00-17:00 se transmite în direct prima emisiune în limba română, continuată, între orele 17:00-18:00, cu primul program în limba maghiară.

Erau transmise, preponderent, ştiri şi reportaje, interviuri, note de călătorie, muzică, literatură şi producţii de teatru locale.

Din anul 1956, duminica dimineaţă se transmitea concertul Filarmonicii de Stat din Cluj, iar din 1957, exista o emisiune lunară, în limba maghiară, de teatru la microfon.

În această perioadă s-au realizat sute de înregistrări muzicale din arealul etno-folcloric transilvănean, iar cu statut de fond documentar au fost înregistraţi, cu poezii, fragmente de roman sau texte circumstanţiale, Lucian Blaga, Ion Agârbiceanu, Emil Isac, sau Iuliu Haţieganu.

La 29 decembrie 1967, a fost inaugurat actualului sediu al Casei Radio Cluj, situat pe strada Donath la numărul 160, o investiţie care s-a ridicat la suma de 12.250.000 de lei.

În anii ’60-’70, Radio Cluj a ajuns să emită 6 ore pe zi în timpul săptămânii şi 4 ore şi jumătate duminica (începând din anul 1972).

La 7 iunie 1968, Studioul de Radio Cluj organizează spectacolul experimental deschis publicului „Acusticon Studio”, iar în octombrie 1978, în anul în care se marcau 60 de ani de la aniversarea Marii Uniri, se transmit emisiuni speciale, printre care şi „E scris pe tricolor Unire”, emisiune triplex Bucureşti-Cluj-Iaşi.

În anul 1980, emisia duminicală a postului a crescut la 5 ore şi 30 de minute.

În anul 1985, pe 12 ianuarie, odată cu înăsprirea dictaturii comuniste şi a centralismului promovat de Ceauşescu, emisia postului Radio Cluj fost suspendată, postul a fost închis, iar memoria sa sonoră cea mai de preţ, arhiva, a fost încărcată în trei containere maritime, pline cu benzi de magnetofon, şi dusă la un depozit impropriu de la Jilava.

În acea zi de sâmbătă a iernii foarte grele a anului 1985, directorul de atunci al postului, Vasile Rebreanu, a primit o notă telefonică care suna aşa: „din clipa aceasta nu mai este emisie”. Deci, nu a existat un document scris pentru a justifica reducerea la tăcere a postului clujean. Angajaţii postului, cu execepţia unei mici echipe tehnice, au fost redistribuiţi în locuri de muncă precum Cooperativa „Mobilă şi Tapiţerie”, sau Cooperativa „Firul de Aur”…

După anul 1990, după ce postul şi-a reluat emisia, Fonoteca de Aur a Radio Cluj a revenit la sediu, însă a mai fost salvată doar o … basculantă de amintiri, sub o treime din inestimabila valoare adunată aici de-a lungul anilor.

În anul 1996, a început să emită Antena Sibiului, însă doar ca post-şcoală, organizat in cooperare cu Facultatea de jurnalism a Universităţii „Lucian Blaga”, iar în anul 1999, drept dovadă a creşterii calitative a programelor, Antena Sibiului trece de la statutul de radio-şcoală, la cel de post local în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune.

Un pas important în dezvoltarea Radio Cluj a fost realizat în anul 2000, atunci când, la 3 august, a fost pus în funcţiune emiţătorul pe unde ultrascurte pe frecvenţa de 95,6 MHz, emisia FM însemnând o audiţie mult superioară şi o prezenţă mult mai semnificativă pe piaţa media regională.

Tot din anul 2000, emisia în limba maghiară ajunge la 7 ore, zilnic, pe banda de unde ultrascurte şi 5 ore pe banda de unde medii – pe această bandă se difuzează şi emisiunile în limbile maghiară şi germană ale redacţiei din Bucureşti.

În anul 2000 a avut loc prima ediţie a Caravanei GAUDEAMUS Cluj-Napoca, organizată de Radio Cluj.

În martie 2004, cu ocazia împlinirii a jumătate de veac de existenţă, Radio Cluj organizează „Caravanele Radio Cluj” împreună cu Radio România Actualităţi. A fost o campanie de apropiere de bucuriile, dar şi de problemele cu care se confruntă locuitorii Transilvaniei.

Radio Cluj a reprezentat, prin programele sale, un factor de echilibru în promovarea valorilor morale autentice.

Modul de lucru de la Radio Cluj a pus în prim-plan editorul, care asigură forma finală a emisiunilor în formatul cadru stabilit de grila de programe. Autonomia unităţilor editoriale a stimulat competiţia profesională al cărei rezultat este măsurat de audienţa postului, în creştere în trimestrul IV 2004.

La 2 noiembrie 2004 se înfiinţa Radio Sighet, aflat în subordinea studioului teritorial Radio Cluj.

În anul 2011 a demarat proiectului privind omagierea personalităţilor radiofoniei din România, şi, ca prim pas în acest sens, Hotărârea nr. 68 a Consiliului de Administraţie al SRR din 31 octombrie 2011, a aprobat iniţiativa de omagiere a fondatorilor radioului public prin atribuirea denumirii „Vasile Rebreanu”, fost director al postului, Sălii de concerte a Studioului Radio Cluj.

Radio România Cluj derulează proiectul Cluj FM, prin care se urmăreşte diferenţierea parţială a programelor în AM/FM, pentru creşterea audienţei în zona de urban mare.

În domeniul editorial, studioul Radio România Cluj şi-a extins oferta de programe prin lansarea Radio Cluj FM în data de 15 septembrie 2012. Proiectul a urmărit implementarea unui program destinat publicului din urbanul mare (Cluj-Napoca), emis pe frecvenţa de 95,6 MHz, care acoperă municipiul şi împrejurimile acestuia.

Radio Cluj este un factor important în cadrul demersului Radio România de a menţine identitatea românilor care trăiesc în comunităţile din afara ţării.

În cadrul campaniei Radio România Regional “EU aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”, consacrată prezentării a 100 de personalităţi din cultură sau știinţă ale căror realizări sunt un beneficiu preţios pentru cultura şi ştiinţa universale, Radio Cluj a realizat 12 documentare pentru on air şi online.

Prin proiectul editorial “Ascultă oameni de poveste!”, Radio Cluj a adus în centrul atenţiei oameni şi poveştile lor de viaţă. Titlul campaniei editoriale (derulată prin difuzarea unei rubrici zilnice) a fost asociat sloganului de post pe care Radio Cluj l-a adoptat în urmă cu un an. Finalul acestei campanii a coincis cu debutul uneia noi: “O zi din viaţa…”, cu mare impact la publicul tânăr.

În 2015, Radio România Cluj a fost recompensat cu Premiul „Radioul anului 2015” acordat de către Asociaţia Sunetul Muzicii, Premiul „Best of Business” din partea Consiliului Judeţean Alba, Diplomă de excelenţă pentru opinii şi adevăruri spuse – Topul firmelor judeţene 2015 – din partea Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj şi Diploma şi Cupa “Partenerul anului”, din partea Asociaţiei “Clujul pedalează”.

La 18 aprilie 2016, Radio România Regional a organizat campania „descoperă 100 de poveşti de aur ale sportului românesc” în cadrul proiectului Eu aleg România !

Radio România Cluj emite în Transilvania şi poate fi recepţionat pe frecvenţele: 95,6 FM Cluj; 95,4 FM Sibiu şi Alba; 101,7 FM Sighet; 93,3 FM Negreşti Oaş; 87,9 FM Satu Mare; 909 AM Cluj, Bistriţa- Năsăud şi Zalău; 1593 AM Bihor şi Sibiu şi pe noua frecvenţă pentru minorităţi 98,8 FM.

Radio România Cluj are un management al formatului muzical realizat prin implementarea softului Q-Sound şi un sistem de control al calităţii programelor – air-checks.

Modern şi dinamic, Radio Cluj îşi îndeplineşte zi de zi misiunea de post public şi, în ultimii ani, a reuşit să se apropie tot mai mult de publicul tânăr, care are alte obiceiuri şi nevoi de ascultare, printr-o prezenţă consistentă în mediul online şi prin extinderea componentei video a programelor şi emisiunilor.

Radio România Cluj a rămas, în întreaga sa existenţă, un mediu de comunicare „cu ştaif”, credibil, fiind perceput ca un factor de echilibru, într-o zonă multiculturală cu o complexitate aparte.

Întregul documentarul se găsește pe site-ul rador.ro!

MAPN anunţă reprogramarea repetiţiei generale pentru Parada Militară Naţională de la Bucureşti
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 19:44

MAPN anunţă reprogramarea repetiţiei generale pentru Parada Militară Naţională de la Bucureşti

Repetiţia generală pentru Parada Militară Naţională programată iniţial pentru ziua de joi, 28 noiembrie, între orele 10.00 şi 13.00, la...

MAPN anunţă reprogramarea repetiţiei generale pentru Parada Militară Naţională de la Bucureşti
Ziua Naţională a României, la TNB
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 18:59

Ziua Naţională a României, la TNB

Pe 1 Decembrie, TNB oferă publicului evenimente cu acces gratuit. Programul zilei de sărbătoare include 3 tururi ghidate, vernisajul unei...

Ziua Naţională a României, la TNB
CNA cere Comisiei Europene o investigație oficială a rețelei chineze Tiktok privind campania politică a lui Călin Georgescu
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 16:55

CNA cere Comisiei Europene o investigație oficială a rețelei chineze Tiktok privind campania politică a lui Călin Georgescu

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut marți oficial Comisiei Europene să deschidă o investigație oficială asupra rețelei chineze...

CNA cere Comisiei Europene o investigație oficială a rețelei chineze Tiktok privind campania politică a lui Călin Georgescu
Pe 14 și 15 decembrie se colectează gratuit deșeurile voluminoase din Aviației și Băneasa
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 15:44

Pe 14 și 15 decembrie se colectează gratuit deșeurile voluminoase din Aviației și Băneasa

La mijlocul lunii decembrie, în zilele de 14 și 15, bucureștenii care locuiesc în cartierele Aviației și Băneasa își pot elibera locuințele...

Pe 14 și 15 decembrie se colectează gratuit deșeurile voluminoase din Aviației și Băneasa
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 15:33

Campanie dedicată pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale

Pacienţii cu boli inflamatorii intestinale vor fi educaţi cu privire la carenţa de fier şi la soluţiile de tratament de care pot beneficia în...

Campanie dedicată pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 15:30

Restricții de trafic și modificări în transportul public în zona Kiseleff – Arcul de Triumf, pe 28-30 noiembrie şi 1 decembrie

Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României vor determina devierea circulaţiei anumitor linii de transport în zona Kiseleff –...

Restricții de trafic și modificări în transportul public în zona Kiseleff – Arcul de Triumf, pe 28-30 noiembrie şi 1 decembrie
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 15:10

Bărbat depistat în timp ce vindea materiale pirotehnice în zona unui târg din Sectorul 4

Poliţiştii Capitalei de la Secția 26 au depistat un bărbat, în vârstă de 24 de ani, care oferea spre vânzare mai multe materiale pirotehnice....

Bărbat depistat în timp ce vindea materiale pirotehnice în zona unui târg din Sectorul 4
Actualitate marți, 26 noiembrie 2024, 14:53

Echilibrul între sport și alimentație: Andrei Borz despre cum să trăim un stil de viață sănătos

În ediția de vineri a emisiunii „Generația Z”, am discutat despre unul dintre cele mai relevante subiecte ale zilelor noastre: importanța...

Echilibrul între sport și alimentație: Andrei Borz despre cum să trăim un stil de viață sănătos