Theresa May informează asupra taxelor vamale post-Brexit
Articol de bucurestifm, 19 martie 2019, 12:00
Preocuparea majoră a antreprenorilor din România, care sunt activi şi pe piaţa din UK, este legată de schimbările vizând taxele vamale ce vor interveni după ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană.
“Perspectivele de cooperare economică și comercială post-Brexit între Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și valorificarea oportunităţilor oferite de Parteneriatul Strategic bilateral româno-britanic, încheiat în 2003, sunt preocupări de mare actualitate. Obiectivul strategic al României este ca Uniunea Europeană și Marea Britanie să aibă o relație cât mai apropiată, după producerea Brexit-ului” declara ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ştefan-Radu Oprea.
Guvernul condus de Prim-ministrul Theresa May a publicat o serie de informări vizând taxele vamale aplicabile pentru o perioadă de maximum 12 luni, începând cu 29 martie 2019, în acest timp Guvernul urmând să desfășoare consultări privind regimul tarifar permanent pe care îl va propune după expirarea perioadei menționate.
Conform informațiilor publicate de Guvernul de la Londra, operatorii economici din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu vor plăti taxe vamale pentru majoritatea bunurilor importate, în cazul retragerii din UE fără un acord.
Din valoarea actuală a importurilor de bunuri în UK, 87% nu vor fi supuse unor taxe vamale. Pentru restul de 13% din valoarea importurilor de bunuri vor fi aplicate diferite regimuri tarifare, după cum urmează:
• Un mix de taxe vamale și contingente tarifare va fi aplicat importurilor de carne de vită, miel, porc, pui și celor de produse lactate. Acestor produse li se aplică taxe vamale ridicate și la importul în UE pentru protejarea fermierilor și producătorilor europeni, o abordarea similară fiind prevăzută de către UK;
• Menținerea unor taxe vamale pentru autovehicule cu scopul sprijinirii industriei auto britanice. Cu toate acestea, producătorii de autovehicule din UK care depind de lanțurile de producție europene nu vor plăti taxe vamale adiționale pentru componentele auto importate din UE;
• Menținerea unor taxe vamale pentru produse ceramice, fertilizatori și combustibili, în contextul sprijinirii producătorilor britanici în fața competiției inechitabile din partea producătorilor din alte state în care aceste sectoare sunt subvenționate excesiv;
• Cu scopul asigurării accesului pe piață favorabil statelor în curs de dezvoltare pentru importuri specifice precum banane, trestie de zahăr și anumite tipuri de pește, vor fi menținute taxele vamale aplicabile acestor produse, având în vedere că statele în curs de dezvoltare vor beneficia în continuare de acces preferențial pe piața UK.
Marea Britanie reprezintă pentru Romania al saselea partener între statele membre UE în
ceea ce privește comerțul total de bunuri.
La export, UK este a cincea ţară între piețele de destinație a exporturilor românești, iar în topul ţărilor partenere la import ocupă locul 13.
Şi din punct de vedere investiţional Marea Britanie reprezintă un partener important pentru România, în prezent situându-se pe poziţia a douasprezecea, cu investiţii directe de aproximativ 1 miliard euro.