Nicușor Dan, plângere penală împotriva PUZ Sector 3!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Deputatul de București Nicușor Dan a depus, astăzi, la DNA, o plângere penală împotriva arhitectului șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu, a primarului general Gabriela Firea, împotriva directorului executiv al Direcției Juridice a Primăriei Capitalei, Adrian Iordache, precum și împotriva Georgianei Zamfir, secretarul general al PMB, a fostului și actualului primar al Sectorului 3, Liviu și, respectiv, Robert Negoiță, dar și împotriva secretarului Primăriei Sectorului 3, Marius Mihăiță. Plângerea penală vizează săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

„Este vorba despre faptul că persoanele împotriva cărora este îndreptată plângerea penală, prin actele lor, îndeplinite cu intenție în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au contribuit la inițierea și adoptarea Planului de Urbanism Zonal (PUZ) Sector 3 – HCGMB Nr 49/31.01.2019”, spune Nicușor Dan.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Deputatul de București afirmă, în plângerea sa către DNA, că PUZ Sector 3 ar încălca Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, aducând o vătămare dreptului locuitorilor Municipiului București la un mediu sănătos.

Mai exact, prin PUZ Sector 3, șase terenuri, în suprafață totală de circa 43 de hectare, și-ar schimba, în mod ilegal, funcțiunea din spațiu verde, prevăzută în Planul de Urbanism General (PUG) al Municipiului București, adoptat de către Consiliul General al Municipiului București (CGMB) în anul 2000, în spațiu construibil. Valoarea foloaselor necuvenite pentru proprietarii terenurilor ar fi de aproximativ 290 de milioane de euro, se menționează în plângerea penală a deputatului de București.

Alte cinci terenuri, în suprafață totală de 63 de hectare, și-ar schimba, prin PUZ Sector 3, tot în mod ilegal funcțiunea din L în M. Această schimbare de funcțiune ar permite o creștere a densității de construire de la 1,3 la 3. Valoarea foloaselor necuvenite create prin săvârșirea infracțiunii pentru proprietarii acestor terenuri ar fi de circa 260 de milioane de euro, se mai spune în plângerea penală formulată de Nicușor Dan.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Deputatul de București afirmă că Bucureștiul este un oraș foarte aglomerat, iar aglomerația generează poluare. Ori, la aglomerarea și poluarea orașului contribuie în mod decisiv construirea din ce în ce mai densă.

PUZ Sector 3 ar permite atât construirea pe terenuri care ar fi avut, anterior, destinația de spații verzi, deci pe care proprietarii nu ar fi putut construi decât în limita a 20% din suprafață, doar cu funcțiuni ușoare – mici restaurante, terenuri de sport etc; cât și construirea de clădiri foarte mari pe terenuri a căror funcțiune anterioară ar fi permis doar construcția de mici blocuri de locuințe.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.