Miting de proporţii la Londra!
Articol de Marga Tudor, 23 martie 2019, 18:35 / actualizat: 23 martie 2019, 22:44
ACTUALIZARE 21.00 Peste un milion de britanici au iesit astazi in strada, la un mars impotriva iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Protestatarii cer un nou referendum pe Brexit , revocarea articolului 50, cel care va scoate Regatul din UE, şi rămânerea în blocul comunitar.
Pe pancarte, unii dintre manifestanţii au scris că s-au răzgîndit şi vor să rămână parte a Uniunii Europene.
O petiţie lansată acum două zile, a adunat peste 4 milioane de semnături. Marşul anti Brexit vine după ce Theresa May a obţinut la Bruxelles amânarea ieşirii din Uniunea Europeană.
Liderii blocului comunitar au dat Marii Britanii două opțiuni.
Dacă parlamentarii de la Londra adoptă săptămâna viitoare acordul negociat în ultimii doi ani, data ieșirii va fi amânată până pe 22 mai. În acest caz va urma o ieșire controlată, cu o întârziere de două luni.
În cazul în care Camera Comunelor îl respinge din nou, până pe 12 aprilie Marea Britanie trebuie să spună dacă vrea o prelungire de lungă durată sau părăsește Uniunea fără acord.
STIRE INITIALA Sute de mii de oameni care se opun retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană s-au adunat pentru a mărşălui prin centrul Londrei. Oamenii cer un nou referendum, relatează Reuters.
Manifestantii au pancarte pe care scrie „Fericiti in UE”, „Toata UE are nevoie de dragoste”, „Iubim UE”, „Cerem votul poporului”, „Alegerea noastra, viitorul nostru”.
La protest participa si primarul Londrei, Sadiq Khan, care a postat pe Twiiter un video in care apare alaturi de manifestanti, scrie BBC.
In luna octombrie, o actiune similara a scos in strada aproximativ 700.000 de persoane.
După trei ani de dezbateri, încă nu se ştie cum, când sau chiar dacă Brexitul se va întâmpla, pe măsură ce Theresa May încearcă să tragă o ieşire din cea mai gravă criză politică din ultimii zeci de ani din Marea Britanie.
Ieri, May a sugerat că este posibil ca acordul Brexit să nu poată trece săptămâna viitoare prin Parlament.
The Times şi Daily Telegraph au anunţat că presiunea asupra premierului pentru a demisiona este din ce in ce mai mare.
O petitie prin care se solicita anularea Brexitului a depasit patru milioane de semnaturi in doar trei zile, dupa ce premierul Theresa May a spus publicului „Sunt de partea voastra” in privinta Brexitului si i-a indemnat pe deputati sa sustina acordul pe care ea l-a negociat cu Bruxelles-ul.
Theresa May a mers la Bruxelles pentru a cere o extensie a Articolului 50 pana la 30 iunie. Propunerea ei a fost refuzata si, in schimb, membrii UE27 au votat in unanimitate un program alternativ.
Theresa May va trebui astfel sa supuna votului Parlamentului, pentru a 3-a oara, acordul negociat cu Bruxelles-ul. In functie de deciziile Londrei, sunt 3 noi date importante de urmarit, pentru a vedea ce se intampla cu Brexit-ul:
Vineri, 29 martie – Daca parlamentarii voteaza acordul pana pe 29 martie, Brexit-ul va fi amanat pana pe 22 mai, o zi inainte de startul la nivelul UE al alegerilor europarlamentare.
Asta ar permite Londrei sa treaca legile necesare pentru Brexit. Apoi ar intra intr-o perioada de tranzitie ce va tine pana la sfarsitul lui 2020. In aceasta perioada, relatiile UE-UK ar ramane in mare parte aceleasi, dar in acest timp se vor negocia tratate dupa care lucrurile vor functiona pe viitor.
Vineri, 12 aprilie – Daca acordul nu e votat de britanici pana vinerea viitoare, atunci Brexit-ul e amanat inca doua saptamani, timp in care Londra trebuie sa propuna calea de urmat. Daca Planul B al britanicilor va fi acceptat de UE27, atunci poate fi votata o noua extensie a Articolului 50. Daca nu, Marea Britanie pleaca fara un acord.
Miercuri, 22 mai – In fine, avem si ultima data posibila la acest moment pana la care Marea Britanie poate sta in UE, daca nu vrea sa participe la alegerile europarlamentare. O decizie privind participarea la scrutin va trebui anuntata din timp, de aceea, termenul limita este 12 aprilie.