1 aprilie – Ziua Internațională a Păsărilor
Articol de Stefania Grigore, 1 aprilie 2019, 10:39
În fiecare an, la 1 aprilie, se sărbătoreşte Ziua internaţională a păsărilor, care marchează reîntoarcerea acestora din zonele unde au iernat, fenomen urmărit îndeosebi de specialişti şi iubitorii de natură şi păsări.
Sarbatoarea instituita de UNESCO, este de unul dintre primele documente de protectie ecologica la nivel mondial.
Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează şi coordonează diverse evenimente pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa dispariţiei speciilor.
Manifestări dedicate zilei păsărilor vor avea loc duminică, pe 7 aprilie, în singurul parc natural urban din România – Parcul Natural Văcărești. Duminică, de la primele ore ale dimineții și până după prânz, bucureștenii vor avea parte de ornito-tururi ghidate, ateliere de confecționat cuiburi, jocuri pentru copii și informații inedite despre speciile de păsări, indiferent că este vorba de cucuvea, cormoran sau cioară.
Early bird – tururi pentru fotografi
Primele tururi ghidate ale Zilei Păsărilor sunt programate la ora 07:00 și sunt dedicate fotografilor care vor să captureze imagini spectaculoase cu păsările din Văcărești. Turul va fi ghidat de biologi de la SOR, care le vor explica fotografilor detalii despre speciile de păsări, comportamentul lor, cum pot fi surprinse în cadre bune și care sunt regulile de etică legate de fotografia de natură.
De la ora 08:00 biologii, membrii și voluntarii SOR sunt la dispoziția tuturor, dar mai ales a păsărarilor care se pot trezi la ore mici. Există două trasee prestabilite, cu puncte fixe, unde sunt folosite lunetele ornitologice, pentru a vedea de la distanță păsările sălbatice, fără a le deranja. Tururile ornito ghidate sunt realizate pentru toate categoriile – de la cunoscătorii care pot identifica păsările după tril, la tururi pentru copii și pentru începători.
Atenție sporită la copii
Pentru copii există activități aparte. Vor avea la dispoziție voluntarii SOR mai mari și mai mici care să îi învețe să folosească lunete ornitologice și binocluri pentru primele lor observații de păsări. Vor avea ateliere de desenat, de identificat păsările comune și de asamblat cuiburi.
Program
Locul de întâlnire este chiar în mijlocul Parcului, la căsuța rangerilor, de pe cărarea principală. Ca participanții să ajungă aici e de ajuns să urmeze orice cărare din parc. Aici sunt organizate atelierele, de aici se pleacă în tururile ghidate, de aici se preiau listele de păsări pentru a fi completate de participanți. Copiii vor avea un tur mai scurt decât adulții, care îi va duce mai aproape de păsările de apă, mult mai mari ca talie decât cele cântătoare. Pentru adulți, turul presupune și păsări de apă și păsări de mici dimensiuni pe care să învețe să le diferențieze după sunet.
07:00 – Early Bird – tururi ghidate pentru fotografi și păsărari matinali
08:00 – Early Bird – tururi ghidate pentru fotografi și păsărari matinali
09:00 – 13:00
• Ateliere pentru copii: desen, identificare păsări, recorduri
• Tururi ghidate pentru copii
• Tururi ghidate pentru adulți
Dat fiind faptul că evenimentul are loc într-un parc natural, echipamentul necesar este compus din binoclu, pantaloni lungi, bocanci sau încălțăminte de teren, șepci sau pălării, cremă de soare.