Salvați Copiii România atrage atenția asupra numărului mare de dispariții voluntare în rândul copiilor
Articol de DSRNetworkAdmin, 23 mai 2014, 16:48
Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra numărului tot mai mare de dispariții voluntare în rândul copiilor.
In ultimul an (mai 2013 — mai 2014), în țara noastră au fost raportate 3.257 de dispariții de copii, iar statisticile oficiale arată că, în peste 90% din cazuri, este vorba de plecări voluntare.
Potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, numai de la începutul acestui an a fost solicitată urmărirea la nivel național a 1.205 copii.
Majoritatea au fost găsiți, iar în momentul de față în evidențele Poliției există 338 de minori, dintre care 61 cu vârste mai mici de 10 ani, afirmă sursa citată.
Potrivit reprezentanților IGPR, 74 dintre copiii căutați nu se află la prima dispariție, unii dintre aceștia având la activ mai multe plecări voluntare.
Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sunt nesupravegherea de către părinți, lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinții, lipsa de educație, abandonul școlar și influența anturajului negativ.
Salvați Copiii România, în calitate de membru al Federației Europene pentru Copiii Dispăruți și Exploatați Sexual — Missing Children Europe, a organizat vineri workshop-ul 'Identificarea copiilor în risc de dispariții voluntare și exploatare — Cum putem preveni și interveni asupra consecințelor acestui fenomen'.
Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai autorităților active în domeniul protecției drepturilor copilului, respectiv psihologi și asistenți sociali din cadrul Direcțiilor pentru Protecția Drepturilor Copilului și consilieri școlari.
Ziua de 25 mai este dedicată, din anul 1983, copiilor dispăruți, iar la nivel mondial sunt organizate acțiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declarați dispăruți în întreaga lume.
În România, Centrele de Consiliere pentru Părinți, Centrele Educaționale și centrele Creștem Împreună (pentru copii ai căror părinți muncesc în străinătate) funcționează la nivel național și furnizează servicii de evaluare, consiliere psihologică și parenting pentru copii și părinți, suport educațional pentru copii, activități de socializare și timp liber pentru copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, cât și suport psihologic și educațional pentru rudele în grija cărora au rămas acești copii.
Salvați Copiii România este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile și protecția copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.