Criterii clare pentru infiinţarea substaţiilor de ambulanţă
Articol de , 22 aprilie 2019, 15:53 / actualizat: 24 aprilie 2019, 2:06
Înfiinţarea substaţiilor de ambulanţă nu se avizează la Ministerul Sănătăţii
Referitor la protestul iniţiat de primarul oraşului Ulmeni care se afla de cateva zile intr-un cort, intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne din data de 15 aprilie 2019, Ministerul Sanatatii face următoarele precizări:
“Înfiinţarea substaţiilor de ambulanţă din Romania se avizează de Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic (CIMST) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Aceasta comisie este formată din:
- Preşedinte – secretar de stat MAI Raed Arafat
- Vicepresedinte -secretar de stat din MS
- Doi membri din cadrul MAI – DSU
- Un membru din cadrul MAI – IGSU
- Un membru din cadrul MAI – IGAv
- Doi membri din cadrul MS
- Un membru din structura operativă a serviciilor publice de ambulanţă
- Un membru din structura operativă a UPU-SMURD.
Decizile CIMST nu pot fi influenţate de Ministerul Sănătăţii, ele se iau în urma analizării obiective a solicitărilor şi a realităţilor existente în teritoriu, astfel încât înfiinţarea unor noi substaţii de ambulantă să fie justificată din punct de vedere al nevoilor de servicii medicale de urgenţă în zonele pe care le deservesc.
În anul 2015, s-au transmis către Ministerul Sănătăţii două solicitari pentru înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în Ulmeni, care să asigure asistenţa medicală de urgentă pentru locuitorii oraşului Ulmeni şi zonele rurale limitrofe.
Ambele solicitări au fost direcţionate către CIMST, care nu a aprobat solicitările.
Având în vedere faptul că pentru rezolvarea cazurilor din localitatea Ulmeni, echipajul de prim ajutor (EPA) Fărcaşa, poate interveni în acestă zonă, media cazurilor fiind de doar 3 cazuri/24 ore/echipaj, activitatea echipajului ar fi fost la un nivel de intensitate sub mediu.
Facem precizarea că din anul 2015 şi până în prezent nu a mai fost transmisă o altă solicitare pentru înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în localitatea Ulmeni.
De asemenea, menţionam că nu a fost aprobată înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în localitatea Ariniş, astfel încât motivarea gestului iniţiat de domnul primar Morar Lucian Ioan Titus din scrisoarea de protest transmisă către Ministerul Sănătăţii în data de 16 aprilie 2019, la o zi după demararea acţiunilor sale, nu este reală.”
“Aprobarea unei substaţii de ambulantă nu ţine de ministrul Sănătăţii, iar Ministerul Sănătăţii are doar doi membri în comisia care avizează înfiinţarea acestora. Aşa cum ştiţi, colaborez cu autorităţile locale pentru a creşte calitatea serviciilor medicale din zonele pe care aceştia le reprezintă şi investim foarte mult anul acesta în sănătate, fără să ţinem cont de culoarea politică.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
În urmă cu câteva zile, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat preciza pe pagina de socializare, referitor la acest caz:
“Criteriile de înființare ale unei stații de ambulanță sau SMURD sunt cele care se referă la distanța parcursă în timp, numărul intervențiilor de urgență în zona respectivă, cum ar fi accidentele rutiere sau urgențele medicale, și alte riscuri suplimentare care necesită prezența unei stații de intervenție în localitate pentru ambulanță, sau Pompierii-SMURD. Un alt criteriu care nu este de neglijat este resursa financiară, materială și umană care să deservească această stație. Cu alte cuvinte trebuie să avem fondurile necesare, mijlocul de intervenție și personalul dedicat stației. Criteriile etnice, la care s-a referit domnul primar în cadrul unui document de protest trimis recent și datat în 9 Aprilie 2019, nu fac parte din criteriile de evaluare, având în vedere că în acest domeniu nu facem nici discriminare negativa și nici una pozitivă.
Din analiza doar pe anul 2019, începând cu luna Ianuarie și până în 16 Aprilie, au fost efectuate un număr de 75 intervenții de către echipajul SMURD aflat la Farcasa, la o distanță de 15 km de Ulmeni, și 23 intervenții ale echipajelor serviciului de ambulanță județean, în total fiind 98 solicitări în 106 zile.
De menționat că nu toate solicitările și intervențiile menționate mai sus se încadrează în cod roșu, existând și cod galben și verde. Deci încărcarea zonei respective este de sub o intervenție / zi iar cel mai apropriat punct este cel al echipajului SMURD aflat la Farcasa, la 15 km de Ulmeni, și care poate să se încadreze în timpii prevăzuți în Legea 95 din 2006.
Echipajele serviciului de ambulanță care vin de la o distanță ceva mai mare, cum ar fi stația de ambulanță de la Șomcuța Mare aflată la 18 km de Ulmeni, însă care pot să se încadreze și ele în timpii prevăzuți mai ales pentru codul verde și galben. Dacă localitatea Ulmeni era într-o zonă izolată și cu echipaje la distanțe mai mari atunci chiar dacă există sub o intervenție / zi puteam lua în considerare înființarea unei stații acolo.
Referitor la intenția Serviciului de Ambulanță Maramureș de a deschide un punct de lucru la Arinis, aceasta este doar o intenție având în vedere că la acest moment nu există resursele financiare și umane pentru a face acest lucru.”