Noi aparate de taxare la metrou

Sursa foto: Adriana Baciu

În stațiile de metrou Nicolae Grigorescu 2, 1 Decembrie 1918, Nicolae Teclu, Anghel Saligny, Gara de Nord 2, Basarab 2, Grivița, 1 Mai, Jiului, Parc Bazilescu funcționează, încă, 141 de aparate de taxare vechi, cu bare, care ne aduc aminte celor mai experimentați de primii ani ai metroului bucureștean din decada ’80. Aceste aparate de taxare sunt bunicii celor pe care Metrorex le-a instalat în ultimii doi ani pe magistralele 1, 2 și 3.

Metrorex a modernizat sistemul de control – acces pe Magistralele 1, 2, 3 și Tronsonul Petrache Poenaru – Timpuri Noi pentru 41 de stații de metrou: 20 de stații pe Magistrala 1, 14 stații pe stații Magistrala 2 și șapte stații pe Magistrala 3. Înlocuirea acestor aparate de taxare la metrou, în cele 41 de stații, a avut loc în cadrul obiectivului de investiții ”Modernizarea instalațiilor pe Magistralele 1, 2, 3 și TL de metrou” prin accesarea de fonduri europene nerambursabile.

Valoarea totală a acestor proiecții s-a ridicat la 181.781 milioane de lei, adică peste 40 milioane de euro, dintre care 108.48 milioane de lei (circa 25 milioane de euro) au provenit din finanţarea nerambursabilă acordată din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare, valoare echivalentă cu 71,67% din valoarea totală eligibilă aprobată.

În cadrul proiectului au fost achiziționate și 139 de automate moderne de vândut cartele, care sunt prevăzute să dea rest și să funcţioneze inclusiv cu POS.

Foto: Adriana Baciu

Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat cu ofertantul declarat câștigător, respectiv asocierea de firme TIAB – UTI Grup – Logic IT Consult, subcontractanții asocierii fiind Somet și Prodata Mobility Systems NV Belgia.

Chiar dacă cea mai mare parte a lucrărilor s-a desfășurat în weekend-uri și în lunile de vară, nemulțumirile călătorilor nu au lipsit, mai ales cele ale corporatiștilor din Pipera, al căror acces la stația de metrou de destinație a fost blocat temporar.

Însă, la cinci luni de la începerea execuției, pe 19 septembrie 2017, lucrările au fost finalizate și lucrurile au revenit la normal. Vom vedea cum vor decurge lucrările pentru modernizarea accesului la stațiile de metrou incluse în actualul program de modernizare.

Urmează alte aparate de taxare la metrou ce trebuie înlocuite. Dar de ce nu au fost înlocuite, în urmă cu doi ani, și aceste 141 de aparate de control – acces din generația veche, model 1995?

”Celelalte 141 de aparate de taxare, din stațiile enumerate mai sus, nu au făcut obiectul modernizării deoarece fac parte din alt obiectiv de investiții și anume <Racorduri la rețeaua de metrou Tronson 2>. Metrorex are în pregătire documentele necesare modernizării sistemului de acces și pentru celelalte aparate de taxare”, se arată în răspunsul conducerii Metrorex la solicitarea formulată de Club Feroviar.

Așadar, companiile de profil trebuie să se pregătească pentru această nouă oportunitate – modernizarea sistemului de control acces în restul stațiilor de metrou din București.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.