Bine de citit: „Destinația Univers”
Articol de razvanursuleanu, 8 mai 2019, 13:45
Pentru orice soi de destinație științifico-fantastică la care ne-ar putea duce mintea, Alfred E. van Vogt reprezintă (în aproape toate textele sale) un fel de agenție literară de călătorii. Nu miști niciun deget (în afară de cel cu care dai pagina), doar stai și privești cum A.E. van Vogt se ocupă de situație. Booking asigurat pe orice planetă de cinci stele, parcurgerea unor trasee galactice spectaculoase, organizări de evenimente cosmice, întâlniri cu figurile ilustre ale sistemelor solare pe care le vom vizita… Prin ceea ce oferă, agenția de călătorii “van Vogt” are abilitatea de a-ți consuma “literalmente” tot concediul… Iar pentru prezentarea de astăzi, din mulțimea de variante puse la dispoziția cititorului, am ales “Destinația Univers”, însoțită de referințe pentru toate escalele prevăzute în ghidul lui Alfred.
“Destinația Centaurus”
Simplu, clar, marcă înregistrată “van Vogt”. Plecăm în explorare, hibernăm cinci sute de ani pe navă și credem că ajungem primii într-un loc în care omenirea a ajuns deja, pentru că între timp progresul științific a dus la inventarea unor motoare cosmice superioare.
- Nota 8,5
“Monstrul”
…m-a convins să apreciez urâțenia din noi (pe parcursul povestirii și doar atât, se înțelege…). Iată aici specia umană, monștrii prefăcuți și parșivi ai galaxiilor, capabili să supraviețuiască oricărei invazii extraterestre.
- Nota 8
“Trezire”
…și aici tot noi, oamenii, înverșunați să învingem un “ceva” pe care nu-l înțelegem. Și nepricepând ce facem, ajungem să ne jucăm, la propriu, cu focul.
- Nota 9,2
“Satul fermecat”
Pe Marte toată povestea, în care un om, cu mijloace limitate, încearcă un soi de teraformare a planetei. Doar că sărmanul n-apucă să teraformeze, pentru că Marte îl marteformează pe el mai întâi…
- Nota 9,5
“Cutia cu vopsea”
Pe Venus toată povestea, în care un om, având un intelect limitat, încearcă să treacă de un test dat de venusieni. Din fericire pentru el, nici pe venusieni nu prea îi dă inteligența afară din casă…
- Nota 8,3
“Defensiva”
Pe Lună toată povestea, în care oamenii care vin să o viziteze sunt tonți iar Luna, după ce că e la fel de toantă, mai e și răzbunătoare…
- Nota 7,7
“Conducătorii”
Și uite că ne-am întors pe Pământ, unde ce-am putea oare să găsim, după așa o călătorie cosmică? Haos, nebunie, conspirații, organizații secrete, urmăriri de mașini, genți în cap (nu e o figură de stil…), secretare voluptoase, trădări și regrete ale secretarelor voluptoase… Practic nu prea s-a schimbat nimic de când am plecat de pe Pământ.
- Nota 8
“Corespondență”
Probabil cea mai bună povestire din carte, însoțită de un foarte serios avertisment (pentru extratereștri)… Mare grijă, măi băieți, în momentul în care doriți să realizați un schimb de personalitate cu un locuitor al Terrei.
- Nota 10
“Sunetul”
Băiatul isteț vs extratereștrii tălâmbi.
- Nota 7,5
“Căutarea”
O foarte bună rețetă pentru întinerire, vârsta biologică putînd fi reglată prin naveta temporală între Palatul Nemuririi și diferite perioade istorice. Desigur. Cum se face de nu ne-am gândit și noi la metoda asta până acum…
- Nota 8,5