Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Articol de , 14 mai 2019, 14:58
In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform celui mai recent raport Eurostat.
Cu un coeficient Gini de 33,1%, tara noastra se pozitiona mai prost decat media comunitara, care era de 30,7%, dar mai bine decat alte tari foste comuniste.
Ce este coeficientul Gini
Coeficientul lui Gini masoara distributia veniturilor populatiei, dar mai ales disproporția in distribuirea veniturilor, fiind un indice al inegalitatii sociale.
A fost creat de statisticianul și sociologul italian Corrado Gini si apoi utilizat in literatura de specialitate incepand cu anul 1912.
O tara in care toata lumea castiga la fel ar avea indice 0 sau 0%, in timp ce o tara in care doar o persoana castiga toti banii si toti ceilalti nu castiga nimic ar avea indice 1, sau 100%.
Deci o societate este cu atat mai armonioasa cu cat are un indice Gini cat mai mic.
Care este situatia in Uniunea Europeana
Si la summit-ul informal de la Sibiu s-a pus accentul pe dezvoltarea armonioasa, reducerea disparitatilor, solidaritate etc. pentru ca dincolo de bunastarea exprimata in PIB-locuitor, este vorba de o comunitate de 500 de milioane de oameni in care nimeni nu ar trebui sa se simta marginalizat.
Din ce spune Eurostat, la nivelul UE, coeficient Gini mediu este 30,7%.
Cei mai “egalitaristi” in repartizarea veniturilor sunt nu suedezii, sau danezii, asa cum ne-am astepta, ci slovacii, cu un coeficient de 23,2%, urmati de sloveni, cu 23,7%.
Suedia are un coeficient de 28%, deci considerabil mai prost decat slovacii si slovenii.
Banca Mondiala, care foloseste si ea acest coeficient in analizele sale, spune ca in Marea Britanie cei mai bogati 10% dintre cetateni obtin 25,4% din toate veniturile in timp ce cei mai saraci 10% obtin doar 2,9%. Sau in Suedia, cei mai bogati 10% obtin 22,9% din toate veniturile, in timp ce cei mai saraci 10% obtin doar 3%
Bulgaria, tara din UE cu cele mai mari inegalitati in repartizarea bunastarii, are coeficent Gini de 40,2% conform Eurostat.
Tot conform Eurostat, in 2009 Romania avea un coeficient de 34,5%, in 2015 inegalitatea s-a adancit si coeficientul a crescut 37,4%, in timp ce in 2017 inegalitatile in repartizare veniturilor s-au mai redus, asa ca am ajuns la 33,1%
Mai rau decat noi in ce priveste repartizarea veniturilor stau nu doar Bulgaria, ci si Portugalia (coeficient 33,5%) , Lituania (37,6%) si Letonia (34,5%).
Totusi UE, in asamblul ei, reuseste sa pastreze acesta „solidaritate de venituri” la un nivel relativ constant: in 2010 – coeficient Gini 30,5%, in 2014 – 31%, in 2017 – 30,7%
Care este situatia in tarile bogate non-europene
Conform Bancii Mondiale, in Statele Unite, in 2016 coeficientul Gini a fost de 41,5%. In acel an cei mai bogati 10% dintre americani au obtinut 30,6% din venituri in timp ce cei mai saraci 10% au obtinut doar 1,6%. Cea mai bogata tara in lume are si o inegalitate foarte mare intre cei mai bogati si cei mai saraci.
Este de bine, este de rau? Unii ar putea sa afirme ca tocmai din aceasta inegalitate profunda se naste competitia, pentru ca cei mai saraci vor munci “pe branci” sa-i ajunga din urma pe cei mai bogati pe care ii invidiaza, asa ca din aceasta munca “pe branci” tara, in ansamblul ei, va deveni mai puternica.
Asta nu este, insa, o solutie universal valabila, pentru ca in Japonia, tot conform Bancii Mondiale, in 2008 coeficientul Gini a fost de 32,1%, ceea ce nu inseamna ca japonezii sunt mai putin motivati sa munceasca decat americanii.