Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 21 mai
Articol de , 21 mai 2019, 15:58
CINEMA
* Filmul documentar „Micul dejun al episcopului” este prezentat de Institutul Balassi, de la ora 18:00, la sediul UCIN – Uniunea Cineaştilor din România (Str. Mendeleev, nr. 28-30), cu ocazia vizitei Papei Francisc în România. Acest documentar reconstituie viaţa celui mai de seamă episcop romano-catolic din Ardealul secolului al XX-lea, Márton Áron. După proiecţie, invitatul special al serii, Miguel Maury Buendia, nunţiu apostolic la Bucureşti, va reflecta asupra celor văzute în film şi asupra importanţei activităţii acestui episcop, după care va avea loc o discuţie între Zagoni Balazs, realizatorul filmului şi violonistul Csendes Laszlo, membru CNSAS. Proiecţia este însoţită de expoziţia „In Memoriam Márton Áron”.
* Cu prilejul alegerilor pentru Parlamentul European, Goethe-Institut (Calea Dorobanţi, nr.32) vă invită, de la ora 19:00, la proiecţia-eveniment a documentarului „Citizen Europe”, deschisă de Ambasadorul Republicii Federale Germania, E.S. Cord Meier-Klodt, şi urmată de o discuţie cu membri ai Asociaţiei studenţeşti Gutenberg despre problemele europene actuale, despre alegerile şi viitorul Uniunii Europene. Filmul regizat de Angeliki Aristomenopoulou şi Andreas Apostolidis documentează experienţele a cinci tineri, participanţi la programul Erasmus al UE, care lucrează, studiază sau muncesc ca voluntari în diferite ţări europene. Experienţele lor oferă un portret al Europei în tranziţie şi o înţelegere realistă a numeroaselor faţete ale Europei de astăzi.
* Tot de la ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu este proiectat filmul documentar „L’enfant du diable” de Ursula Wernly Fergui, ce urmăreşte în căutarea originilor sale în România, pe Marion Leroy Dagen, unul dintre acei copii abandonaţi în orfelinatele din epoca lui Ceauşescu, înainte de a fi adoptată de o familie franceză la vârsta de 6 ani după 1989. Proiecţia este urmată de o dezbatere pe tema „După 30 de ani: Orfanii lui Ceauşescu”.
* De la ora 19:30, la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City are loc deschiderea celei de-a II-a ediţie a evenimentului Zilele Filmului Coreean, organizat de Ambasada Republicii Coreea în România, împreună cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania. În prima seară este proiectat filmul de război „Linia Frontului” de Baek Jong-Yeol şi Jang Hun, a cărui acţiune se desfăşoară în jurul liniei de demarcaţie militară ce trebuie trasă de comun acord pentru a determina graniţa între Coreea de Nord şi cea de Sud, însă părţile nu cad la nici un acord din cauza dealului Aerok, un punct strategic foarte important pentru discuţiile de încetare a războiului.
* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:30, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, este proiectată drama „To Kill A Mockingbird / Să ucizi o pasăre cântătoare”, după romanul omonim scris de Harper Lee, regizată în 1962 de Robert Mulligan, cu: Gregory Peck, John Megna, Frank Overton.
MUZICĂ
* Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi are 2 evenimente în programul de astăzi.
– “Diving within the Sound” se intitulează recitalul dat de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Mihai Măniceanu, de la ora 17:00, în Aula Palatului Cantacuzino. În program lucrări compuse de: Xingzimin Pan, Edward Gregson, Doina Rotaru, Ian Clarke, Dan Dediu şi Mihai Măniceanu.
– De la ora 19:00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică începe concertul susţinut de Ansamblul Archaeus, dirijat de Mircea Pădurariu şi având în program piese de: Adrian Pop, Roman Vlad, Liviu Dănceanu, Dana Cristina Probst, Nicolae Teodoreanu, George Balint. Invitat: Mihai Bucă, protopsalt al Catedralei Patriarhale.
* Tot de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român are loc recitalul dat de violonista Zoriana Milyavska şi pianista Kateryna Ulezko, care interpretează: Impromptu concertant şi Balada de George Enescu; Sonata în Re, op. 9, nr. 3 de Jean-Marie Leclair, Variaţiuni pe o temă originală, op. 15 de Henryk Wieniawski; Vals-scherzo, op. 34 de Piotr Ilici Ceaikovski, Alegretto şi Dans din „Guzulskiy Triptih” de Myroslav Skoryk şi Introducere şi Rondo capriccioso, op. 28 de Camille Saint-Saëns.
* În cadrul Stagiunii „SalutCULTURA!”, la CinemaPRO, Orchestra Simfonică Bucureşti interpretează, de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului Cem Mansur: Simfonia nr. 41 – „Jupiter” de W. A. Mozart şi Simfonia nr. 7 de L. van Beethoven.
* La Expirat Halele Carol, de la ora 20:00 se deschid porţile pentru concertul trupei NoruNegru, ce spune poveşti ale generaţiei din care face parte.
* În Control Club, de la ora 21:00 puteţi urmări live FUNKorporation.
* Binecunoscuta trupă Pacifica, formată din Teo Boar şi Vlady Cnejevici, vă invită la un show de mare sărbătoare, în seara zilei în care ciocnim alături de cei botezaţi Constantin sau Elena, de la ora 21:15, la terasa Berăriei H.