Vine reciclarea deșeurilor peste noi!
Articol de Mircea Apostolescu, 27 mai 2019, 08:50
Cu ani în urmă ne-am asumat, ca stat, față de partenerii noștri europeni, anumite ținte montate în ceea ce privește reducerea cantității de deșeuri depuse la gropile de gunoi.
Astfel, am promis, atunci, că, până în 2020, vom reduce cu 50% cantitatea de gunoi depozitată la gropile de gunoi.
După asumarea acestor ținte, însă, nimeni nu a mai făcut nimic. Autoritățile locale s-au complăcut într-o stare de dolce far niente, rezumându-se să tot lanseze așa-zise programe-pilot, care nu au mai ajuns niciodată să se generalizeze. Nici Ministerul Mediului nu a făcut mare lucru pentru a impulsiona reducerea cantității de gunoi generate, colectarea selectivă, reciclarea și, în general, valorificarea deșeurilor. Așa am ajuns să ne situația ca, în 2019, să nu reușim decât un procent nesemnificativ de reducere a cantității de gunoi.
Dar, iată că autoritățile centrale au constatat că vin peste noi reducerea cantității de gunoi generate, valorificarea deșeurilor, economia circulară și alte sintagme de pe la simpozioanele de protecția mediului. Anul 2020 bate la ușă, iar țintele asumate de către România sunt departe, foarte departe de a fi atinse. Așa că au fost luate măsuri …
Astfel, potrivit legislației naționale de mediu de la 1 ianuarie 2019 producătorii care nu își îndeplinesc ținta de colectare și reciclare a deșeurilor vor fi penalizați.
Majoritatea producătorilor spun, însă, că aceste ținte nu pot fi realizate, iar penalitățile se vor regăsi în prețul final al produselor. De asemenea, ei susțin că autoritățile locale ar trebui să înceapă colectarea selectivă în mod real, astfel încât fiecare cetățean să poată preda deșeurile separat
Roxana Șunică, director executiv adjunct FEPRA
FEPRA International SA este o societate destinată preluării responsabilității producătorilor și importatorilor care pun pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaj, în vederea realizării obligațiilor legale de reciclare și valorificare ale acestora.
Sistemul de răspundere extinsă a producătorului este modalitatea prin care România dorește să atingă țintele de țară asumate prin semnarea tratatului de aderare. Încurajarea acestui sistem, prin crearea unui cadru legal adecvat, este o necesitate în acest moment, iar unul dintre obiectivele FEPRA International SA este acela de a participa activ la măsurile de îmbunătățire a sistemului.
Misiunea asumată de FEPRA International SA este de a oferi în permanență clienților noștri servicii sigure, garantate, și de a educa și conștientiza populația de necesitatea protejării mediului înconjurător.
Viziunea noastră este aceea că o dezvoltare sustenabilă a umanității nu poate avea loc fără un management eficient și coerent al resurselor: dezvoltarea industrială, consumul și managementul deșeurilor trebuie să devină coerente, corelate și benefice umanității.
Și reprezentantul Asociației Producătorilor Europeni de Electrocasnice din România, Cătălin Răzvan Gurău, susține că ar trebui să existe un dialog în care să se stabilească ținte reale de colectare și reciclare a deșeurilor, iar acestea să înceapă de la bază, direct de la cetățean.