Punți și valori comune prin film!
Articol de dianamatei, 4 iunie 2019, 15:57
Ediția cu numărul 23 a Festivalului Filmului European se desfășoară, anul acesta, în perioada 11-30 iunie 2019. Avem filme în București (11-23 iunie), Chișinău – Republica Moldova (21-23 iunie), Râmnicu Vâlcea (21-23 iunie), Târgu Mureș (21-23 iunie) și Sibiu (28-30 iunie). Anul acesta festivalul vine cu noutăți organizatorice: modificarea perioadei de desfășurare și inserarea în program a unui weekend de filme europene la Chișinău.
Festivalul va debuta în forță, cu „Fericit ca Lazăr” al regizoarei Alice Rohrwacher. Este o peliculă premiată la Cannes pentru cel mai bun scenariu. Spectacolul de gală este programat pentru seara de marți, 11 iunie, la Teatrul Național București – Sala Mare.
„Este un film de artă care poate atrage publicul larg. Am incercat să alegem un film care să fie prizat de un public mai larg. E un film frumos filmat, foarte emotionant si are un stil special, un fel de realism oniric. Te poartă undeva. Este genul de film care unifică gusturile. Mai rar se fac, in ultima vreme, filme de acest gen(…)”, spune Anca Grădinariu, directorul artistic al festivalului.
Vom vedea si filme vechi, filme mute, imbinarea dintre teatru si cinema, pelicule restaurate dar si cele mai bune producții făcute vreodată despre Germania de Est, la 30 de ani de la căderea comunismului. Anca Hrab, coordonatorul evenimentului care vrea ca „dincolo de clasice, să nu trecem cu vederea selecția de la ARTE, un parteneriat, lucram cu ei. Aici avem documentare, filme care iau pulsul Europei, pulsul zilelor noastre. Este o premieră, un film maraton, de 24 de ore. Va fi proiectat joi, de la ora 18, THE NEXT GENERATION. 60 de de tineri, din tările U.E., povestesc despre vietile lor si despre cotidianul lor. Inclusiv din România.”
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.
Anca Grădinariu si Anca Hrab au povestit, astăzi, In Comunitate, ce inseamnă acest eveniment si au dezvaluit câteva lucruri din culise.