Primăria Capitalei vrea să introducă o taxă pe nu se știe ce
Articol de Mircea Apostolescu, 13 iunie 2019, 14:25
Primăria Capitalei dorește să introducă o taxă de 5% din cifra de afaceri a operatorilor culturali care comercializează „bunuri culturale”.
Taxa ar urma să-și fie plătită de către galeriile de artă, consignații anticari, case de licitații și de către toți cei care comercializează „bunuri culturale”.
”Banii colectați din această nouă taxă ar urma să constituie un fond independent de bugetul Municipalității, care să fie utilizat de către Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT), pentru prezervarea bunurilor patrimoniului cultural mobil”, spune directorul AMPT, Oana Zaharia.
Reprezentanții pieței de artă din București, prezenți la dezbaterea publică a proiectului de hotărâre, au afirmat că introducerea noii taxe nu face decât să supra-impoziteze o piață care se află în declin.
Astfel, anticarii, galeriștii, proprietarii de consignații, casele de licitații plătesc, pe lângă impozitele obișnuite, multe alte taxe și impozite, printre care și taxa de timbru cultural.
Această nouă taxă nu ar face decât să ducă la dispariția a 80% dintre anticari, galeriști, consignații și casele de licitații, care au mai rămas pe piața de artă din Capitală, și la migrarea unei importante părți a acestei activități către alte orașe sau către piața neagră.
Alți reprezentanți ai pieței de artă din Capitală au susținut că noțiunea de „bun cultural” nu este definită cu exactitate nici măcar la nivelul Uniunii Europene, deci nu se știe ce fel de bunuri ar urma să fie impozitate.
”Orice obiect poate căpăta o valoare culturală pentru cineva, chiar și cel mai banal”, a declarat Alexandru Ghiduș, președinte de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici.
Depunerea unei declarații, atât de către vânzătorul, cât și de către cumpărătorul unui „bun cultural” în cel mult 15 zile de la achiziționarea, respectiv vânzarea acestuia, reprezintă o obligație imposibil de îndeplinit.
Reprezentanții Pieței de artă bucureștene au mai spus și că Primăria Capitalei ar trebui să ia măsuri pentru încurajarea comerțului cu artă, deoarece acesta sporește atractivitatea turistică a orașului.
Consilierul municipal Roxana Wring a declarat, pentru București FM, că grupul USR din Consiliul General al Municipiului București, va cere retragerea acestui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi. În primul rând, pentru că nu există o clarificare juridică a noțiunii de „bun cultural”, dar și pentru că fondul constituit pe baza acestei taxe ar urma să fie gestionat de către AMPT, care nu ar fi făcut dovada unei activități culturale de bună calitate, în opinia consilierului municipal Roxana Wring.