FOTO: ZECI de tone de deseuri reciclabile, ridicate din sectoarele 1 si 4, in fiecare luna
Articol de , 4 iunie 2014, 11:18 / actualizat: 4 iunie 2014, 14:45
In fiecare luna, in Sectorul 1, se colecteaza selectiv circa 300 de tone de deseuri reciclabile. Ponderea cea mai mare o au masele plastice, urmate de hartie. Pe ultimul loc se afla sticla.
Operatorul de salubritate, compania Romprest, a amplasat, pe domeniul public, 500 de puncte fixe de colectare selectiva, situate in zonele aglomerate: parcuri, mari intersectii etc.
Pentru a incuraja colectarea selectiva, Primaria Sectorului 1 a lansat, inca din 2009, un Programul „Precolecteaza selectiv la tine acasa”.
Astazi, peste 45 de mii de cetateni ai Sectorului 1 si sute de asociatii de proprietari colecteaza selectiv la domiciliu, programul fiind extins in zonele: Calea Grivitei, de la intersectia cu str. Caraiman, pana la Podul Grand, Bd. Bucurestii Noi, Bd. Maresal Averescu, str. Turda, Bd. Banu Manta, Bd. Nicolae Titulescu, Bd. Dinicu Golescu, strazile Iacob Felix, Pajura si str. Garii de Nord, precum si Bd. Stirbei Voda.
Pentru colectarea selectiva a plasticului, hartiei si sticlei, operatorul de salubritate din Sectorul 1 distribuie lunar catre asociatiile de proprietari aproape 50 de mii de saci.
Primaria Sectorului 1 si-a propus ca, pana la sfarsitul acestui an, sa extinda programul de precolectare selectiva la domociliu si in zonele: Calea Dorobanti, Bd. Iancu de Hunedoara si cartierul Damaroaia.
Si in Sectorul 1 principala problema cu care se confrunta operatorul de salubritate o reprezinta sustragerea deseurilor reciclabile din recipientele amplasate pe domeniul public de catre asa-numitii scormonitori.
Acestia pot afecta serios activitatea de colectare selectiva, cantitatile de deseuri reciclabile putand fi reduse cu pana la 50%.
In Sectorul 4, societatea de salubrizare, REBU, ridica circa 30 de tone de deseuri reciclabile, in fiecare luna.
Cantitatea ar putea fi dubla, daca asa-numitii scormonitori nu ar valorifica plasticul si hartia adunate la punctele de colectare.
O alta problema o reprezinta faptul ca oamenii arunca, adesea, gunoi menajer , in pubelele pentru deseuri reciclabile, ceea ce, in cazul hartiei, poate duce la compromiterea intregii cantitati, informeaza reporterul Bucuresti FM, Mircea Apostolescu.
In Sectorul 4, REBU a amplasat peste 30 de puncte de colectare selectiva.
Acestea sunt dotate cu recipiente speciale pentru plastic, hartie si sticla si sunt situate in zone intens circulate: la Piata Unirii, in zona Dealului Mitropoliei, la statia de metrou Eroii Revolutiei, la Brancoveanu, pe Soseaua Oltenitei etc.
Pentru a incuraja asociatiile de proprietari sa colecteze selectiv, societatea de salubrizare ridica, in mod gratuit, deseurile reciclabile.
Mai mult, printr-un program pilot care se deafasoara in zona Martisor, cetatenii care locuiesc in gospodarii individuale primesc o reducere de 10% la factura de gunoi, daca colecteaza selectiv.
De la cele 290 de gospodarii din zona, REBU reuseste sa risice circa 2,5 tone de deseuri reciclabile, in fiecare luna.
Tot pentru a pastra orasul mai curat, in Sectorul 4, pe data de 5 a fiecatei luni, cetatenii pot beneficia de ridicarea gratuita adeseurilor voluminoase, pe baza de programare telefonica prealabila la dispeceratul operatorului de salubritate.