Daniel Tudorache: ”Nobilul dac se întoarce în Dacia!”
Articol de Mircea Apostolescu, 25 iunie 2019, 19:09
Este vorba, mai precis, de replica la scară 1/1 a Statuii Nobilului Dac. Originalul se află la intrarea din Giardino „Boboli” din Florența. Corpul este sculptat din porfir roșu de Egipt, iar capul și mâinile din marmură albă de Carara.
Unii specialiști în istorie antică sunt de părere că, dat fiind materialul extrem de valoros din care a fost realizat originalul, porfirul roșu fiind rezervat în Roma Antică doar statuilor reprezentând zeități sau personaje imperiale, statuia l-ar putea reprezenta chiar pe regele dac Decebal.
Replica are, ca și statuia originală, o înălțime de 2,2 metri și este realizată din marmură albă și neagră, având o greutate de 3 tone.
Statuia Nobilului Dac a fost dezvelită, astăzi, la Muzeul Național de Istorie a României.
Această replică a statuii de la Florența a fost realizată la comanda Asociației pentru Identitate Culturală Contemporană din fonduri provenind din donații private. Statuia va fi donată Primăriei Sectorului 1, pentru a deveni monument de for public, așa cum este și cea originală, de aproape 2000 de ani.
Prezent la dezvelirea monumentului în vremelnicul său adăpost, edilul din Banu Manta, Daniel Tudorache, a declarat pentru București FM: „Nobilul Dac se întoarce în Dacia”. Statuia va fi amplasată de către Primăria Sectorului 1 pe Bulevardul Dacia, între Piața Romană și Calea Victoriei.
„În București, nu există, până în prezent, niciun monument dedicat acestei perioade a istoriei noastre, perioadei dacice și celei a genezei poporului român. De aceea, cred că este foarte important să amplasăm Statuia Nobilului Dac într-o zonă reprezentativă a Sectorului 1 și a Bucureștiului. Iar faptul că Bulevardul se numește Dacia cred că este încă un simbol binevenit. Dacul se întoarce în Dacia. Nu este doar un joc de cuvinte”, a ținut să sublinieze Tudorache.
Statuia Nobilului Dac a fost realizată în vremea împăratului Traian, între 107-117 , fiind una dintre cele 100 de statui ce împodobeau Forul lui Traian. În secolul al XVI-lea, statuia a ajuns la Florența, în colecții private. Din 1810, statuia redevine monument de for public, așa cum a fost menită să fie încă de acum aproape 2000 de ani.
Dintre cele 100 de statui de daci ce împodobeau Forul lui Traian, multe se găsesc în muzee celebre ale lumii, precum Luvrul sau Ermitajul, dar nici măcar una nu se găsește în muzee sau ca monument de for public în țara noastră.