Varză a la Cluj cu primarul general, Nicușor Dan și ședința CGMB!
Articol de Mircea Apostolescu, 26 iunie 2019, 09:00 / actualizat: 26 iunie 2019, 11:38
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea cere din nou consilierilor municipali să confirme înființarea a 4 companii municipale, ale căror hotărâri de înființare au fost anulate în instanță, deoarece au fost adoptate ilegal, adică cu majoritate simplă în legătură cu de două treimi.
Este vorba de Companiile Consolidări, Eco Igienizare, Iluminat Public și Parking București.
Consilierii municipali ar fi urmat să adopte, cu majoritate de două treimi, hotărârile de înființare a celor patru companii, pentru a le pune în legalitate. Dar, după modificarea Codului Administrativ, hotărârile ar putea fi adoptate cu majoritate simplă.
Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București se află aproape 90 de proiecte de hotărâre. Cele mai importante se referă la rectificarea bugetului Primăriei Capitalei pe anul 2019 și aprobarea bugetelor pentru 19 companii municipale.
Rectificarea bugetară este una negativă în valoare de 608 milioane lei, bugetul rămas fiind de 6,2 miliarde lei.
Potrivit primarului general, această rectificare ar fi necesară deoarece Primăria Capitalei ar fi primit de la Guvern mai puțini bani din cotele defalcate din impozitul pe venit.
Gabriela Firea a dat asigurări, însă, că nu este periclitată buna funcționare a orașului – transport, iluminat, furnizare agent termic, sănătate – ci se face o prioritizare de finanțare a domeniilor importante.
În schimb, deputatul de București Nicușor Dan a declarat, duminica trecută, că această rectificare negativă ar fi insuficientă, deoarece din bugetul Capitalei ar lipsi 3 miliarde de lei, nu 600 de milioane.
De asemenea, Dan a mai spus că lipsa celor 3 miliarde nu ar fi cauzată de sumele nealocate de Guvern din cotele defalcate din impozitul pe venit, care ar reprezenta doar circa 100 de milioane de lei, pe primele cinci luni ale anului. Lipsa celor 3 miliarde ar fi cauzată de faptul că bugetul Capitalei ar fi fost „umflat” de la adoptarea sa cu 3 miliarde de lei, previzionându-se venituri proprii de șase ori mai mari decât cele realizate în ultimii 3 ani, venituri imposibil de realizat.
De asemenea primarul general propune să se aloce 1 miliard de lei celor 19 companii municipale, din care o treime din buget reprezintă cheltuielile cu salariile.
Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi se referă la desființarea depoului din Piața Victoriei și mutarea tramvaielor la depoul Titan.
Terenul actualului Depou „Victoria”, în suprafață de aproape 35.000 mp, ar urma să ajungă la Societatea de Transport București (STB), printr-o majorare de capital social, aceasta urmând să obțină venituri proprii din administrarea terenului.
Proiectul de hotărâre este unul cu caracter patrimonial și ar fi necesitat votul a două treimi dintre consilierii municipali, pentru a fi adoptat. Odată, însă, cu adoptarea de către Guvern a noului Cod Administrativ, și acest proiect ar putea trece cu majoritate simplă.