Primul laborator inteligent dintr-un liceu românesc
Articol de bucurestifm, 18 iulie 2019, 15:45
La Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti a fost inaugurat si dat astăzi în folosintă primul laborator inteligent din liceele României, prin proiectul pilot SmartLab, o initiative a INACO – Initiativa pentru Competitivitate si sprijinit de Primăria sectorului 3.
24 de laptopuri cu softuri de design grafic, o tablă interactivă, 5 imprimante 3D monocrome şi una multicoloră, prima de acest fel din şcolile româneşti, 2 scannere 3D, 15 ochelari de realitate virtuală şi 2 roboţi educaţionali multifuncţionali – aşa arată laboratorul digital inteligent SmartLab 4.0.
Prin intermediul SmartLab 4.0, unul dintre obiectivele INACO este ca şcoala să devină mai atractivă pentru cei mici, nu doar o rutină plictisitoare, să meargă la ore cu drag, ştiind că vor descoperi lucruri noi, în fiecare zi.
„Alfabetizarea digitală şi tehnologică este deja la fel de importantă ca şi alfabetizarea funcţională sau igiena. Şcoala românească poate deveni mult mai atractivă pentru generaţiile actuale prin digitalizarea curriculei prezentate elevilor, prin metode practice, interactive şi trandisciplinare, apelând la tehnologie modernă. Laboratoarele digitale inteligente sunt spaţii în care oferim asta, încercăm să stimulăm creativitatea elevilor şi profesorilor. În era tehnologiei 4.0 şi 5.0 ne propunem să creştem tineri deschişi la minte, adaptabili la schimbare, la nou, care să poată răspunde cerinţelor antreprenoriale şi pieţei muncii în viitor”, a spus Andreea Paul, preşedintele INACO.
Costul laboratorului digital inteligent din Liceul Teoretic ‘Alexandru Ioan Cuza’ a fost de 249.305,64 lei, TVA inclus, şi a fost suportat integral de către Primăria Sectorului 3.
Şcoala gimnazială nr. 45 ‘Titu Maiorescu’ din Bucureşti a fost prima unitate de învăţământ din România care a beneficiat de un laborator inteligent creat de către organizaţia neguvernamentală INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate. Scopul transformator al INACO este să asigure acces gratuit tuturor elevilor României la educaţie digitală inteligentă, prin construcţia de Smart Lab-uri 4.0 în toate unităţile de învăţământ din ţară şi instruirea profesorilor. Momentan, există discuţii cu Guvernul României în vederea accesării de finanţare europeană. Până la finalizarea acestui demers, vor fi continuate parteneriatele cu autorităţile locale.