De ce preferăm o recompensă ”dulce”?
Articol de Andra Radu, 22 iulie 2019, 10:30
Există zile în care ori suntem prea obosiți, ori suntem de părere că nimic nu ne-a mers bine, sau, din contră, am avut o zi superbă și simțim nevoia de o recompensă. Indiferent de situație ne permitem să ne oferim un mic capriciu dulce: bomboane, prăjituri, o înghețată, pizza etc.
De ce obișnuim să recurgem la aceste alimente atât de bogate în calorii pentru a ne simți bine?
Anumiți experți sunt de părere că oamenii învață să aprecieze aceste alimente încă din copilărie, deoarece laptele matern este dulce, ceea ce ne transmite o senzație de plăcere și de confort.
Totodată, atunci când mâncăm pentru prima oară un aliment care ni se pare delicios, creierul nostru eliberează o substanță numită dopamină, proporțional cu gradul de plăcere pe care ni-l provoacă ingestia respectivă.
Conform specialiștilor în nutriție, dopamina este cea care ne determină să căutăm din nou consumul acestor alimente şi cea care ne face să păstrăm în memorie o amintire plăcută a alimentelor care ne-au dat o stare de bine.