Exclusiv București FM- Misiunile aeromedicale de la A la Z la Întâlniri Capitale
Articol de , 23 iulie 2019, 20:27
Detaşamentul Aeromedical este structura subordonată Inspectoratului General de Aviaţie, specializată în executarea de misiuni umanitare de salvare a vieţii cu elicopterele echipate medical din dotare.
În cadrul Punctului de Operare Aeromedicală Bucureşti, îşi desfăşoară activitatea şi avionul SMURD Piper Cheyenne PA-42 , care execută misiuni aeromedicale în ţară şi în străinătate.
Din punct de vedere funcţional, Detaşamentul asigură planificarea, conducerea şi controlul activităţii punctelor de operare aeromedicală din subordine.
Punctele de Operare Aeromedicale sunt structurile operaţionale de zbor, special constituite pentru intervenţie, căutare-salvare şi transport sanitar, funcţionând ca serviciu integrat pe baza normelor, ordinelor, dispoziţiilor şi protocoalelor în vigoare.
Punctele de Operare Aeromedicale SMURD sunt conduse de comandanţi numiţi de Inspectorul General al Inspectoratului General de Aviaţie, din rândul piloţilor cu experienţă, iar personalul care execută serviciul de gardă pentru intervenţie este desemnat de structurile care cooperează, fiind detaşat temporar.
Zonele de responsabilitate ale punctelor de operare aeromedicală care funcţionează în prezent sunt:
pentru SMURD Bucureşti, judeţele: Bucureşti/Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Buzău, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman.
pentru SMURD Târgu-Mureş, judeţele: Alba, Cluj, Mureş, Braşov, Covasna, Harghita, Bistriţa Năsăud.
pentru SMURD Iaşi, judeţele: Iaşi, Bacău, Suceava, Botoşani, Vaslui, Neamţ.
pentru SMURD Arad, judeţele: Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin.
pentru SMURD Craiova, judeţele: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Hunedoara.
pentru SMURD Galaţi, judeţele: Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău.
pentru SMURD Contanţa, judeţele: Contanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi.
Misiunile executate pot fi:
primare;
secundare;
speciale.
Misiunile medicale primare sunt:
accidentele rutiere grave şi alte tipuri de accidente, în care o persoană sau mai multe se află în pericol vital din cauza leziunilor suferite sau din cauza împrejurărilor în care se află;
pacienţii aflaţi în stare critică în localităţi urbane mici sau cele rurale, localităţile sau locurile inaccesibile şi localităţile şi locurile în care lipseşte asistenţa medicală de urgenţă calificată pentru cazul respectiv;
pacienţii critici accidentaţi, intoxicaţi sau cu alte îmbolnăviri acute, transportaţi de ambulanţe sau alte mijloace de transport la unităţi sanitare sau spitale, care nu pot asigura stabilizarea şi asistenţa de urgenţă corespunzătoare cazurilor respective, fiind necesar transferul de urgenţă către centre medicale specializate aflate la distanţă;
pacienţii suferind de afecţiuni acute cu potenţial mare de agravare în lipsa altor mijloace de intervenţie corespunzătoare în apropiere sau care pot să ajungă mai rapid decât elicopterul;
intervenţia în sprijinul echipajelor de urgenţă şi de prim ajutor ale serviciilor de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească publice sau private sau ale altor servicii publice abilitate, la solicitarea acestora.
Misiunile medicale secundare sunt:
cazurile critice aflate internate în unităţi sanitare care nu pot asigura investigarea şi/sau asistenţa medicală corespunzătoare, fiind necesar transferul pacientului către o unitate sanitară specializată;
transferul nou-născuţilor aflaţi în stare critică, care necesită asistenţă medicală specializată pe durata transferului şi necesită incubator şi echipamente speciale de monitorizare şi eventual ventilaţie.
Misiunile speciale sunt:
transportul personalului specializat pentru transplant;
transportul organelor prelevate în vederea transplantului;
misiunile de căutare-salvare;
alte misiuni de natură medicală, fie cu caracter umanitar, fie cu implicaţii directe în domeniul siguranţei publice sau siguranţei naţionale, ordonate de Ministerul Sănătăţii sau de Ministerul Afacerilor Interne şi care nu pot fi efectuate în timp util, în siguranţă, cu alte mijloace.
Mai multe aflati in aceasta seara, la Intalniri capital, la Bucuresti FM.
Invitatul Mihaelei Arion, de la ora 22.00, este comandantul Detaşamentului Aeromedical este domnul Comandor Cătălin-Paul DACHE.
Sursa: site IGAV