30 iulie – Ziua Internațională a Prieteniei
Articol de Marga Tudor, 30 iulie 2019, 08:37
Ziua Internațională a Prieteniei, marcată în fiecare an la 30 iulie, a fost adoptată oficial de ONU în 2011.
Inițiativa este relevantă pe două planuri:
- Primul este internațional și se referă la prietenia între popoare, țări, culturi și poate inspira eforturile de pace.
- Al doilea plan este cel micro, la nivel de comunități și chiar grupuri de indivizi, unde prietenia este primul pas spre consolidarea solidarității sociale.
Ziua Internațională a prieteniei este o inițiativă care urmează propunerii făcute de UNESCO și care a fost preluată de Adunarea Generală a ONU în 1997. Atunci, prin Rezoluția A/RES/52/13, s-a definit cultura păcii ca un set de valori, atitudini și comportamente care resping violența și depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde.
La baza adoptării acestei zile a stat și Deceniul Internațional de promovare a unei culturi a non-violenței și a păcii pentru copiii lumii 2001-2010, adoptat prin Rezoluția A/RES/53/25, din 1998, prin care Adunarea Generală a recunoscut că un prejudiciu enorm și multă suferință sunt cauzate copiilor prin diferite forme de violență, subliniind totodată că promovarea unei culturi a păcii și a non-violenței ar trebui să fie transmisă copiilor prin educație.
Primul care a avut inițiativa de a propune o zi a prieteniei a fost afaceristul american Joyce Hall, cel care a lansat pe piață, în 1910, cărțile poștale Hallmark. Data aleasă de el pentru această zi a fost 2 august, pentru a coincide cu sezonul vacanțelor, atunci când oamenii își trimiteau mai des cărți poștale. Inițial primită cu entuziasm, propunerea lui Hall și-a pierdut considerabil din popularitate în anii ’30, motivul principal fiind acela că gestul de a trimite o carte poștală cu mesaje de prietenie își pierduse semnificația originală, devenind o obligație socială susținută de promovarea comercială agresivă.
La rândul său, Nane Annan, soția fostului secretar-general al ONU Kofi Annan, a propus în 1998 ca simpaticul personaj de desene animate Winnie the Pooh să devină ambasadorul ONU al prieteniei, fără a iniția, însă, demersurile pentru declararea de către ONU a unei zile dedicate amiciției.
Unele țări, deși sărbătoresc Ziua Prieteniei, o fac la alte date. De exemplu, în Argentina și Brazilia ziua dedicată prieteniei este 20 iulie, pe când în Finlanda și Estonia această zi coincide cu cea a Sfântului Valentin. În Peru, începând cu 2009, ”El Dia del Amigo” are loc în prima duminică a lunii iulie.