Compania Municipală Termoenergetica omorâtă înainte de a se naște?!
Articol de Mircea Apostolescu, 30 iulie 2019, 14:20
RADET se află în insolvență, iar avocații ELCEN au cerut în fața judecătorului sindic falimentul regiei de termoficare bucureștene.
Pentru a prelua activitatea RADET și a asigura continuitatea serviciului public de încălzire în sistem centralizat, Primăria Capitalei a înființat Compania Municipală Termoenergetica. Numai că această companie nu produce agent termic, ci asigură doar transportul, distribuția și furnizarea căldurii și a apei calde.
Mai pe românește fie spus, Termoenergetica va fi, ca și predecesoarea sa, RADET, o țeavă prin care agentul termic produs de către Electrocentrale București SA (ELCEN) ajunge la consumatorul final, adică la bucureștenii care locuiesc în cele peste o jumătate de milion de apartamente de bloc racordate la sistemul de termoficare, dar și la creșe, grădinițe, școli, spitale etc.
Deci, nou înființata Companie Municipală Termoenergetica va trebui să cumpere agentul termic tot de la ELCEN, acesta deținând monopolul producției de căldură și apă caldă, în București.
”Dacă, însă, contractul de furnizare a energiei termice, care se va încheia între ELCEN și noua Companie Municipală Termoenergetica, va menține disfuncționalitățile din cel existent acum între Electrocentrale București SA si RADET, compania municipală ar putea fi omorâtă înainte de a se naște”, spune Alexandru Burghiu, administratorul special al RADET.
Un exemplu de astfel de disfuncționalitate este cel al diferenței de facturare de 10 zile dintre ELCEN și RADET, diferență ce duce la acumularea de penalități în sarcina regiei de termoficare bucureștene.
ELCEN are de citit patru contoare și facturează către RADET pe data de 5 sau 6 ale fiecărei luni. Noi trebuie să preluăm date de la 36 de mii de contoare, aflate la baza blocurilor.
Citirea se face fizic, în multe cazuri, fiindcă nu toate contoarele de la baza blocurilor au autocitire.
”Apoi, trebuie prelucrat acest volum imens de date și facturăm către asociațiile de proprietari, în jur de 15 ale lunii. Este o diferență de 10 zile care duce, în mod inevitabil, la acumularea de penalități în sarcina RADET”, a explicat Burghiu.
”Mai sunt și alte exemple de disfuncționalități în contractul de furnizare a energiei termice de către ELCEN, dar purtăm discuții la ANRE asupra acestora și am convingerea că vor fi înlăturate din viitorul contract între ELCEN și Termoenergetica. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, noua companie ar putea fi omorâtă înainte să se nască”, a declarat administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, pentru București FM.
Florian Mateiță, reprezentantul administratorului judiciar al RADET, Rominsolv, spune că actualul contract de furnizare, dintre ELCEN și RADET, a dat naștere la procese între toate părțile implicate. Deci, un contract identic între ELCEN și Termoenergetica nu ar putea duce decât la rezultate similare.
”ANRE a făcut și a impus contractul dintre RADET și ELCEN, pe când reglementa doar partea de energie electrică. Acum, tot ANRE, care între timp reglementează și domeniul energiei termice, trebuie să elaboreze noul contract de furnizare între ELCEN și Termoenergetica. Numai că, de această dată, ar trebui să fie un contract adaptat realităților economico-financiare, care să permită buna funcționare a sistemului centralizat de încălzire. Altfel, Termoenergetica ar putea ajunge foarte repede în situația în care se află azi RADET, a declarat Mateiță pentru București FM.