Cinema, muzică şi expoziţii, evenimente din Bucureşti de astăzi, 28 august
Articol de , 28 august 2019, 14:46 / actualizat: 28 august 2019, 17:18
CINEMA
* De la ora 20:30, evenimentul Cinema în aer liber a programat proiecţia pe Insula Artelor din Parcul Titan a dramei „Pájaros de verano / Păsări călătoare”, realizată de Cristina Gallego şi Ciro Guerra, a cărei acţiune se petrece în Nordul Columbiei, între anii 1960 şi 1980, în societatea condusă de tradiţii şi construită în jurul familiei a tribului Wayuu. Rapayet şi familia sa sunt printre primii stăpâni ai traficului de marijuana. Atraşi de bani şi de putere, îşi abandonează ritualurile şi credinţele, închinându-se unor noi zei: lăcomia şi crima. Astfel se nasc primele carteluri de droguri, iar societatea este condusă după alte reguli.
* Programul Seara Filmului Românesc vă propune la Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21:00, lungmetrajul documentar „Timebox”, un portret al tatălui regizoarei Nora Agapi, un fotograf şi realizator de documentare din Iaşi în vârstă de 80 de ani obligat de autorităţi să se mute din apartamentul închiriat de la stat, în care se afla şi întreaga sa arhivă, ce cuprinde 35 de ore de material filmat între ani 1960 şi 1990: imagini cu întâlnirile de partid şi petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceauşescu şi Ion Iliescu, dar şi piese de teatru din anii 70, operaţii medicale revoluţionare la acea vreme, precum şi multe imagini cu familia Agapi. După proiecţie, producătoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan, poartă o conversaţie cu spectatorii moderată de criticul de film Ileana Bîrsan.
* În Parcul Crângaşi continuă programul de proiecţii Cinema sub stele, deseară, de la ora 21:00, acolo rulând thrillerul cu multă acţiune „The Commuter / Pasager în trenul terorii”, în care Liam Neeson este Michael, un agent de vânzări care, pe drumul zilnic spre casă cu trenul, este abordat de un străin misterios pentru a dezvălui identitatea unui pasager ascuns în acel tren până ce vor ajunge la ultima staţie. Forţat să soluţioneze contracronometru un puzzle mortal, Michael va descoperi un plan criminal şi se va trezi prins fără voie într-o conspiraţie cu miză atât pentru el, cât şi pentru ceilalţi pasageri din tren.
MUZICĂ
* Memoria marelui compozitor şi dirijor Constantin Silvestri (1913-1969) este omagiată, la 50 de ani de la dispariţia sa, printr-un eveniment ce începe de la ora 19:00, la Sala Dalles, şi cuprinde vernisajul expoziţiei „Constantin Silvestri 50”, curatoriată de istoricul Cristina Enăşescu şi realizată de Fundaţia „Constantin Silvestri“, urmat de un concert cameral, ce are în program lucrări ale compozitorului comemorat, dar şi creaţii semnate de George Enescu şi Béla Bartók. Vor lua cuvântul Iosif Ion Prunner, pianist şi director-adjunct al Filarmonicii „George Enescu“, şi alţi invitaţi.
* Tot de la ora 19:00 la Quantic Club se face accesul publicului pentru concertul dat de Nightlosers, trupă ce combină blues-ul american cu elemente de folclor autentic ardelenesc.
* La terasa Expirat Halele Carol, muzica este asigurată, de la ora 20:00, de Sistah RastahFairy.
* Direcţia 5 încheie seria show-urilor din acest an de la terasa Berăriei H cu un concert memorabil pe care-l susţine de la ora 21:45.
EXPOZIŢIE
* La Muzeul Nicolae Minovici (Str. Dr. Minovici Nicolae, nr. 1), de la ora 18:30 are loc vernisajul expoziţiei tematice „Curiozităţi arhitectonice bucureştene: Gheorghe Leahu”, în care se regăsesc câteva dintre acuarelele reproduse în albumul „Bucureşti – arhitectură şi culoare”. Chiar titlul expoziţiei, ce poate fi vizitată până pe 3 noiembrie, este inspirat de o acuarelă în care două case de pe Str. Atelierului, ce se află în aceeaşi curte, intră în dialog.