Donarea voluntară de sânge a scăzut în primul trimestru cu 2%
Articol de , 11 iunie 2014, 13:12
Donarea voluntară de sânge a scăzut în primul trimestru cu 2%, o scădere importantă întrucât nevoia de sânge este mare, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Bucureşti, precizând că principalii beneficiari sunt spitalele Floreasca, Fundeni şi spitalele judeţene Cluj, Timişoara şi Iaşi.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a declarat miercuri, într-o conferinţă prilejuită de lansarea unei noi campanii de donare de sânge, că în 2012 au fost colectate 40.600 unităţi de sânge, iar în 2013 numărul a crescut la 46.212, anul trecut fiind înregistrată cea mai mare donare de sânge.
În schimb, în primul trimestru din 2014 se înregistrează o scădere cu 2%, ceea ce înseamnă o reducere importantă, a precizat Doina Goşa.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti pune această scădere a interesului pentru donare pe seama lipsei unui proiect de promovare a donării, dar şi a unor parteneriate care să asigure constant donatori fideli, cărora să nu le fie acordate tichete, ci pur şi simplu să doneze pentru că vor să facă acest gest.
Ea a precizat că cel mai deficitar sânge este cel cu Rh negativ, iar la Rh pozitiv este grupa A2 cea mai solicitată de către spitale.
Potrivit directorului Doina Goşa, principalii beneficiari ai sângelui provenit din donare sunt Spitalul de Urgenţă Floreasca şi Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, Spitalul Judeţean Cluj, Spitalul Judeţean Timişoara şi Spitalul Judeţean Iaşi.
Începând de miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, celebrată în 14 iunie, se desfăşoară activităţi de donare benevolă de sânge.
În cadrul acestor acţiuni, vineri vor fi amplasate trei corturi medicale în zonele Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Splaiul Independenţei, intrarea Politehnica, iar sâmbătă în Pacul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle.