Ziua pompierilor militari: 171 de ani de la lupta din Dealul Spirii
Articol de , 13 septembrie 2019, 18:33
Pompierii militari au deschis astazi seria manifestărilor dedicate împlinirii a 171 de ani de la lupta din Dealul Spirii împotriva oştirii otomane, purtată de Compania de pompieri Bucureşti.
Aceasta a fost condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu si a rămas întipărită în istoria poporului român.
La monumentul Eroilor Pompieri a fost organizat un ceremonial militar şi religios, au fost depuse coroane de flori şi s-au acordat insigne onorifice – ‘Salvator de Onoare’ şi ‘Pompier de Onoare’ – celor mai merituoşi militari din acest an.
Momentul comemorativ s-a încheiat cu defilarea detaşamentelor de onoare ale IGSU şi ISU Bucureşti-Ilfov, a Detaşamentului Jandarmi Gardă de Onoare, precum şi a tehnicii de intervenţie specifice structurilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă.
În alocuţiunea rostită cu această ocazie, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a evidenţiat sacrificiul pompierilor militari de-a lungul anilor.
“În fiecare zi de 13 septembrie, ne întâlnim aici şi în toată ţara, în toate inspectoratele să comemorăm actul de eroism al pompierilor militari din Dealul Spirii. Pentru toate faptele pe care le săvârşesc în fiecare zi şi pe care mulţi dintre noi nu le cunoaştem, dar oamenii salvaţi şi familiile lor le cunosc, vreau să le mulţumesc şi să le urez ‘La mulţi ani’ şi întotdeauna să se întoarcă sănătoşi de la misiunile lor. Pentru că misiunile lor sunt cu risc, ştim foarte bine că te duci la un incendiu, la orice operaţiune de salvare şi viaţa ta este în risc în această misiune”, a spus Arafat.
El a spus că se depun toate eforturile pentru completarea şi modernizarea echipamentelor, astfel încât intervenţiile lor să fie făcute la un nivel înalt.
“Din păcate, nu putem progresa mai rapid, depindem de foarte multe proceduri, licitaţii, dar banii sunt, lucrăm şi se face tot posibilul să schimbăm modul de lucru, pe care să îl facem mult mai simplu şi mai efficient”, a subliniat Raed Arafat.
Potrivit lui Arafat, inspectoratele judeţene au fost dotate cu câte două containere multirisc, inclusiv la Bucureşti şi la Ciolpani.
“Anul trecut, au intrat 80 de autoscări noi, continuăm această dotare, licitaţia privind maşinile de pompieri este în derulare, dar fonduri sunt, ea se va realiza. Este vorba de aproximativ 500 de maşini de incendii, care urmează să intre în dotarea pompierilor, în cursul anului viitor. Sunt şase macarale intrate în dotare şi mai vin patru. Pe lângă acestea, sunt şi dotările medicale – ambulanţe, echipamente pentru multiple victime -, partea de descarcerare, respectiv 60 de maşini de descarcerare noi, care vor înlocui maşinile care s-au primit în 2001. Echipamentele de descarcerare se vor afla şi pe maşinile de incendii de 4.000 de litri. Înseamnă că va fi o capacitate de intervenţie foarte rapidă la accidentele rutiere”, a precizat reprezentantul MAI.
El a adăugat că a fost deschis noul punct de salvare aeriană la Jibou, pentru regiunea nord-vest, iar săptămâna trecută a fost semnat contractul subsecvent pentru primele trei elicoptere destinate salvării montane din acordul-cadru de zece şi urmează în luna octombrie să se semneze pentru cel de-al patrulea. Vor fi elicoptere Airbus, singurul ofertant.
Cât priveşte apelul de urgenţă 112, Raed Arafat a spus că sunt două astfel de aplicaţii, pe care le consideră vitale pentru populaţie.
“Una este aplicaţia Apel 112 şi a doua este aplicaţia DSU, care este complementară cu RO-ALERT şi mai ales pentru alertele care nu necesită emiterea unei alerte prin RO-ALERT. Este bine să o aibă toată lumea pe telefon. La aplicaţia DSU sunt peste 800.000 de descărcări deja”, a arătat Arafat.
La evenimentul dedicat Zilei Pompierilor, au fost depuse coroane de flori din partea Preşedinţiei, a Ministerului Afacerilor Interne, a IGSU, Jandarmeriei Române, Inspectoratului General de Aviaţie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov. Au mai depus coroane de flori Asociaţia Militară a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Asociaţia Veteranilor de Război din MAI, dar şi Compania Aeroporturi Bucureşti.
În semn de recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată şi performanţele profesionale dovedite, au fost acordate insignele onorifice “Pompierul de onoare al anului” plutonierului major Alin Jorja (ISU Alba) şi “Salvatorul de onoare al anului” plutonierului adjunct Cornel Uţă (ISU Bucureşti – Ilfov), cei doi remarcându-se prin acte de curaj şi eroism în executarea misiunilor.
Activităţile dedicate acestei arme vor continua şi sâmbătă, când pompierii ISU Bucureşti – Ilfov îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţiile de tehnică şi exerciţiile demonstrative din Parcul Carol din Capitală, în intervalul orar 10,00 – 18,00.
De asemenea, duminică, între orele 10,00 – 18,00, subunităţile operative ale ISU Bucureşti – Ilfov îşi vor deschide porţile pentru cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator.
Pompierul de onoare şi salvatorul de onoare ai anului sunt din Alba şi Bucureşti
Subofiţerul Alin Jorja, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, a primit vineri insigna onorifică “Pompierul de onoare al anului”, iar colegul său Cornel Uţă, de la ISU Bucureşti-Ilfov, a primit distincţia de “Salvatorul de onoare al anului”, în cadrul unei ceremonii desfăşurate cu ocazia Zilei Pompierilor din România, cei doi remarcându-se prin acte de eroism şi curaj în executarea misiunilor, a informat IGSU.
Plutonierul major Alin Jorja îndeplineşte funcţia de ajutor şef de tură de serviciu în cadrul Detaşamentului de Pompieri Alba Iulia. El s-a remarcat prin intervenţiile exemplare la diverse misiuni de amploare, dintre acestea remarcându-se cea de localizare şi lichidare a unui puternic incendiu declanşat în urma unei explozii de la Fabrica de Arme Cugir.
O altă misiune în care pompierul militar şi-a dovedit stăpânirea de sine, determinarea şi curajul a fost cea de salvare a unui copil de la înec din râul Sebeş.
De asemenea, militarul s-a remarcat şi în timpul unui incendiu de proporţii ce a cuprins fabrica de încălţăminte din localitatea Vinţu de Jos, unde a reuşit să evacueze la timp şi în deplină siguranţă personalul aflat în interiorul clădirii.
Plutonierul adjutant Cornel Uţă este subofiţer, scafandru, în cadrul Detaşamentului Special de Salvatori al ISU Bucureşti-Ilfov.
În una dintre acţiunile sale a reusit să scape de la înec în mare doi bărbaţi.
“’Data de 30 august 2019 va rămâne pentru totdeauna în memoria colegului nostru, dar şi a celor care au asistat la întâmplarea care putea să aducă un deznodământ tragic. În timp ce se deplasa spre hotelul unde era cazat, Cornel a observat două persoane în pericol de înec la circa 40 de metri de mal. În marea agitată, una dintre persoane încerca să ţină la suprafaţă o altă persoană. Fără să stea pe gânduri, Cornel s-a aruncat în mare, înotând până la cei doi. Când a ajuns în apropierea persoanelor, a realizat faptul că cel pe care îl văzuse de pe mal fără reacţie era în stare de inconştienţă, fiind susţinut cu greu la suprafaţă de cea de-a doua persoană. Lupta pentru viaţă a durat aproximativ 2-3 minute şi s-a concretizat în a-i ţine la suprafaţă pe cei doi. Mai mult, prin competenţele profesionale desăvârşite, colegul nostru s-a folosit de puterea a două valuri succesive şi, împreună cu cei doi, a avansat spre mal. În acel moment, a simţit mâna salvamarului, care sosise între timp în sprijin. În urma strigătelor de ajutor ale subofiţerului, o parte dintre persoanele aflate pe plajă au format un lanţ uman, reuşind să-i extragă pe toţi din apă”, se arată în comunicatul IGSU.