VIDEO: Un yankeu la curtea regelui Arthur sau un român la cârma Parchetului European?

Un român va conduce Parchetul European! Este ultima sută de metri pentru numirea lui Kovesi la Parchetul European. Consiliul UE si Parlamentul European o vor desemna, marti, candidat comun. După ce Laura Codruta Kovesi a fost desemnată, prin vot, si candidatul Consiliului UE pentru conducerea Parchetului European, numirea ei in functia europeană intră în linie dreaptă. Mai sunt de îndeplinit câteva formalități. Prima dintre acestea are loc marți, la Bruxelles.

Pe 19 septembrie s-a dat votul în COREPER. Kovesi a fost votată cu o majoritate covârșitoare, 17 voturi din 22.
Toate țările care au fost împotrivă ca fostul procuror general al DNA din România să primească postul, sunt guverne socialiste, aflate în relații bune cu PSD-ul condus de Viorica Dăncilă. „Toate elementele, aruncate in cosul ce presupunea că debalansează candidatura lui Kovesi, i-au ajutat”, spune Cristian Diaconescu. „Au legitimat-o pentru că au oferit dovada că în orice caz, statul de la care a plecat acest candidat, nu se asteapta să lucreze in favoarea sa.”

România nu este singura tară care si-a boicotat candidatul. Diaconescu aminteste cazurile lui Barosso si Tusk. Fostul ministru de externe crede că această luptă acerbă impotriva lui Kovesi, venită de la Bucuresti, nu face decât să arunce o pată asupra tării. „Faptul că ti-ai asumat statal lupta impotriva propriului cetătean este nesustenabil. Numirea lui Kovesi ne oferă o sansă dar câtă vreme o joci impotriva respectivei candidaturi, in momentul ăla nu ne putem gândi la nicio sansă. E semn de incompetentă si neprofesionalism.”

Laura Codruta Kovesi a fost acuzată că are probleme cu legea si, din acest motiv, candidatura sa a fost inoportună. Cristian Diaconescu spune că „prezumtia de o judecată dreaptă, are răspuns in momentul in care apare o hotărâre definitivă.”

România isi alege si ocupantul fotoliului de la Cotroceni in aceasă toamnă. O pleiadă de candidati, cu promisiuni inalte. Cristian Diaconescu spune că „viitorul presedinte trebuie să stea in scaunul de presedintie a Consiliului superior al Magistraturii si să abordeze toate marile probleme generate in ultima perioadă, să stea acolo o oră, două, douăzeci, până iese fum pe cos. Presedintele trebuie să aibă un nivel de conectivitate externe, pentru că lumea se miscă repede si nu stă nimeni după tine să-ti faci relatiile necesare.” Alegerea este insă la noi. „Nu santajează nimeni, nu intervine nimeni!, punctează diplomatul român.

Alegerea Laurei Kodruta Kovesi, alegerile prezidentiale si relatiile României cu partenerii străini au fost discutate cu Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, „In Comunitate”.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.