Legea turismului – modificată și votată de senatori!
Articol de dianamatei, 2 octombrie 2019, 10:23
Legea turismului a fost adoptată tacit de Senat. Printre prevederi este și una destul de controversată: site-urile de turism nu mai au voie să promoveze spații de cazare neînregistrate. Mai mult, clasificarea unităților de cazare trece de la Minister la primării.
Tot în sarcina autorităților locale trec și omologarea pârtiilor și a traseelor turistice și autorizarea plajelor.
Fostul ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, spune că în problema site-urilor, decizia este una buna: „E bine cu această lege. Dacă nu ești autorizat de stat, cu exiști. Autorizarea nu costă. Și atestarea ghizilor și pârtiilor de schi. Sunt niște criterii pe care le-am adus la Organizația Mondială a Turismului, nu le-am luat de pe jos. Cât privește descentralizarea, Ministerul este scos din joc.”
Cu descentralizarea nu sunt de acord nici patronatele.
„Într-un fel avem dezvoltat turismul în Giurgiu, altfel în Brașov. Vor fi situații în care sunt consilii județene sau primării care au propriile unități de cazare. Se vor autoriza singure? Plus influența politicii într-o chestie pur economică. Nu este o măsură bună”, este de părere Ion Andrei, Președintele Asociației Naționale pentru Calitatea Serviciilor.
Noua lege a turismului aduce și un pic de…mister.
Vorbim despre așa-zisul „mistery guest” – clientul misterios.
Nu este obligat să prezinte legitimația de control și se…deconspiră la finalul verificării activității turistice.
O altă prevedere din lege spune că hotelierii care au spații de cazare în vecinătatea plajelor Mării Negre, vor avea prioritate la închirierea plajelor. În această privință, statul și patronatele s-au pus de acord că este o decizie benefică.
Ce lipsește însă legii?
„Fiecare stațiune turistică de la munte, de la mare, balneară, să aibă un consiliu de administrație compus din reprezentanții administrației locale, investitori, poliție, SANEPID, SRI, externe…”, punctează Dan Matei Agathon.
Iar situația s-ar putea îmbunătăți dacă „miza lucrătorilor din turism va fi să păstreze ce s-a câștigat, să se păstreze forța de muncă”. Este ceea ce crede, cu optimism, Ion Andrei.
Situația dezastruoasă în care a ajuns turismul românesc pleacă, însă, din trecut.
„Fiecare Guvern de după Revoluție, în strategia de guvernare, a trecut turismul o ramură prioritară. A pus punct și a uitat complet. Și, uite așa, a ajuns turismul a cincea roată la căruță”, a subliniat Agathon.
Despre un turism și o lege a sa, sănătoase, s-a discutat ieri, „În Comunitate” cu Dan Matei Agaton, fost ministru al turismului și Ion Andrei, Președintele Asociației Naționale pentru Calitatea Serviciilor.