Ediția cu numărul nouă a Festivalului de Film Evreiesc a început în forță!
Articol de cristina.toma, 11 octombrie 2019, 09:47
Ediția cu numărul nouă a Festivalului de Film Evreiesc a început în forță aseară, la Muzeul Țăranului Român, cu un concert al formației Bucharest Klezmer Band, urmat de dansurile vesele ale Ansamblului Haverim.
Surpriza serii a fost actorul Claudiu Istudor, nimeni altul decât interpretul lui Tevie, lăptarul filosof cu multe fețe din „Scripcarul pe acoperiș”, spectacol pe care îl puteți vedea la Teatrul Evreiesc de Stat. Însă, toate acestea au fost ca un fel de ghicitoare cântată, dansată, sugerată pentru filmul care a deschis festivalul „Scripcarul: Miracolului Miracolelor”, un documentar în regia lui Max Lewkowicz după un scenariu de Max Lewkowicz, Valerie Thomas.
Documentarul a spus povestea din spatele unuia dintre cele mai îndrăgite musicaluri de pe Broadway, „Scripcarul de pe acoperiș”, și a rădăcinilor sale creative de la începutul anilor ’60 în New York, când tradițiile pierdeau teren în fața dezvoltării unor idei precum egalitatea dintre sexe, sexualitate, relații rasiale și libertatea religiei.
Pentru prima dată, interviuri intime oferite de creatorii spectacolului relevă cum succesul extraordinar și impactul la nivel mondial al spectacolului, care a fost între timp ecranizat, trebuie analizate prin prisma schimbărilor sociale din America de la mijlocul secolului al XX-lea.
Așa cum se arată în documentar, adevăratul miracol al acestui spectacol este că spectatorii din toată lumea, de cinci decenii încoace, spun că acest spectacol este despre ei.
Pelicula prezintă o varietate de producții internaționale ale spectacolului, detaliind cum indivizi din multe culturi se consideră protagoniști. Filmul include producții faimoase la nivel mondial din Canada, Regatul Unit, Țările de Jos, precum și cea mai recentă variantă de pe Broadway, cu Danny Burstein și Jessica Hecht.
Seara s-a încheiat cu vernisarea expoziției „Sinagogile Europei Centrale și de Est” ce invită vizitatorul la o călătorie arhitecturală în timp și spațiu, în cursul căreia prin intermediul moștenirii clădite este prezentată emanciparea evreilor din Europa Centrală și de Est. Imaginile sinagogilor, prezentate în expoziție, prezintă drumul de 2 secole care a dus la această emancipare.
Această expoziție de prezentare a sinagogilor, cu imagine și text, nu ilustrează doar etapele emancipării evreiești, ci și toleranța și acceptarea felurită a popoarelor din țările Europei Centrale și de Est, unde evreii s-au așezat.
Festivalul Filmului Evreiesc continuă și astăzi la Muzeul Țăranului Român cu filmul „1945”, o dramă în regia lui Ferenc Török de la ora 18:00, „Exodul sufletului” în regia lui Ferenc Török de la ora 20:00. La Centrul Cultural Rus, de la ora 18:30, desenul animat „Vanitatea vanităților”, urmat de Kaddish, o dramă de război în regia lui Konstantin Fam.