Să-i reparăm pe cei vii – o carte despre poveștile neștiute ale cotidianului
Articol de cristina.toma, 19 octombrie 2019, 10:00 / actualizat: 21 octombrie 2019, 7:46
Oare cât de multe se pot întâmpla în 24 de ore? Probabil ca mii de lucruri si întamplari-de la cele intens mediatizate si până la cele mărunte dar care pot schimba destine fara a atrage prea mult atenția asupra lor pe moment.
Acelasi lucru parcă dorește să ne spună și cartea ”Să-i reparăm pe cei vii” scrisă de Maylis de Kerangal si apărută în traducere românească la editura Litera.
Povestea începe într-o duminică dimineață, înainte de ivirea zorilor când trei adolescenți pleacă la o partidă de surfing. În timp ce se întorc acasă epuizați, băieții sunt implicați într-un accident de mașină fatal pe un drum pustiu. Doi dintre ei poartă centura de siguranță; unul trece prin parbriz. Medicii îl declară în moarte cerebrală la scurt timp după sosirea la spital, dar inima îi bate în continuare cu încăpățânare parcă. Poate că mai este bună la ceva. Iar de aici începe o adevărată furtună de emoții, sentimente, decizii care trebuie luate rapid.
Totul se desfășoară pe parcursul următoarelor douăzeci și patru de ore și are în centru transplantul de inimă care va lua viața unui tânăr și i-o va dărui unei femei aflate pe moarte. Iar aici autoarea pare a face o adevărată psihanaliză a fiecărui personaj chiar dacă limbajul folosit este unul contemplativ, cu fraze lungi. Aceasta deoarece cartea examinează sentimentele cele mai profunde ale tuturor celor implicați pe măsură ce se străduiesc să facă față unor hotărâri care implică viața și moartea.
Cartea este la fel de îndrăzneață din punct de vedere stilistic pe cât este de explozivă din punct de vedere emoțional, Să-i reparăm pe cei vii i-a fascinat pe cititorii și pe criticii francezi dar și pe cei din alte țări deopotrivă, fiind salutat drept opera de referință a unei noi stele literare. Cu precizia unui chirurg și limbajul unui poet, Maylis de Kerangal aduce o contribuție majoră atât medicinei, cât și literaturii, într-o poveste dramatică despre durere, speranță și supraviețuire.
Se pot spune multe despre romanul ”Să-i reparăm pe cei vii” dar eu nu vă mai spun decât că vă va ține cu sufletul la gură și nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.