Muzică tibetană, momente de teatru și proiecții de film în concertul inedit „CSOMA – Opéra Cinematique”
Articol de bucurestifm, 1 noiembrie 2019, 14:27
Pentru prima dată la București, proiectul inedit „CSOMA – Opéra Cinematique” va putea fi urmărit live duminică, 10 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Centrului Cultural al Capitalei – ARCUB, din strada Lipscani.
Spectacolul face parte din cea de-a 13-a ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar.
„CSOMA – Opéra Cinematique” este un spectacol omagiu adus memoriei lui Kőrösi Csoma Sándor, considerat părinte al tibetologiei. Conceput ca un concert cinematografic, proiectul itinerant comemorează 200 de ani de la expediția legendară a lui Csoma în Tibet, o călătorie în urma căreia exploratorul și filologul transilvănean a publicat primul dicționar tibetan-englez.
Proiectul este o adaptare pentru scenă a filmului de succes „Az élet vendége. Csoma legendárium” („Invitatul vieții. Legenda lui Csoma”) din 2006, o producție cinematografică multi-premiată, care continuă să participe la importante festivaluri internaționale de film.
Concertul este o experiență vizuală și muzicală specială, regizată și compusă de Szemző Tibor, după opera scrisă de orientalistul Sári László. Conceptul de „operă cinematografică” propune publicului muzică interpretată live, ce redă auditiv elementele vizuale proiectate pe ecran în timpul concertului. Un fir al operei prezintă poveştile despre Kőrösi Csoma Sándor, născute din imaginaţia poporului, iar celălalt fir evocă scrieri tibetane, precum şi gândurile şi sentimentele personajului, legate de aceste scrieri; totul se bazează pe texte originale tibetane și alte surse literare.
Pe scenă vor urca regizorul și compozitorul operei, Szemző Tibor (în calitate de narator), muzicianul și profesorul de jazz Gőz László (care va interpreta la trompetă bas, trombon și scoici de mare) și solistul Kéringer László, specialist în artă barocă și contemporană.
Narațiunea va fi subtitrată pe peliculă în limba română.
Biletele au fost puse în vânzare iar pretul unui bilet este de 25 de lei.
Evenimentul este organizat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București cu sprijinul Fondului Naţional Cultural Maghiar şi al Primăriei Municipiului București, prin ARCUB.