Marina Samoilă: ”Poți duce vinul românesc peste hotare cu fruntea sus”
Articol de , 12 noiembrie 2019, 12:05
Medicul recomandă un pahar de vin pe zi. Despre ce vin bem, cum îl bem și, mai ales, cum alegem vinurile au aflat matinalii Marius și Alex de la Marina Samoilă – somelier.
”Contează foarte mult mâncarea atunci când alegem un vin. În România, somelierul face cu totul altceva. Peste granițe, somelierul este acel personaj din restaurant care are grijă de colecție, face meniul, lucrează cu bucătarul să se potrivească în meniu, recomandă la masă. La noi, neavând atât de multe restaurante de top, sunt prea puțini somelieri de restaurant. Cred ca business-ul cu vinuri poate fi unul foarte bun dacă este corect implementat. În România, un somelier prezintă vinuri, face evenimente, invită oamneii și predă meseria asta frumoasă”, explică somelierul Cramelor Recaș.
Marina Samoilă spune că la noi este acum un trend cu vinul roze iar ”femeile își deschid apetitul cu acesta. Iar dacă e demi-sec e mult mai băubil pentru începători. În 99% dintre cazuri nu se permite ca pentru roze să se amestece strugurii albi cu cei roșii.”
Somelierul explică: ”Dacă ești juriu într-un concurs, ai responsabilitatea de a cota vinurile foarte bine iar untul, brânza, cafeaua îți influențează gustul. De aceea, e un moment de calibrare: iei un vin și începi să treci prin criteriile respective, ca să poți să treci apoi la jurizare.”
Marina Samoilă consideră că vinul îmbuteliat este mult mai controlat. ”Vinul are multe micro-organisme. Dacă nu sunt controlate, ajung la noi în stomac și ne fac rău.”
Cât despre vinul roșu, ea punctează: ”Trebuie răcit potrivit: 12-15 grade, dacă e un vin tânăr. El se va încălzi progresiv în pahar.”
Marina spune ca există minim 3 vinuri de mare excepție la fiecare cramă! ”Poți duce vinul românesc peste hotare cu fruntea sus. Trebuie să facem niște acțiuni de a promova vinul nostru!”