VIDEO: Un domeniu de poveste renovat pentru prezent!

Domeniul Manasia și-a revendicat locul și grandoarea de altă dată.
Se află în arșița Bărăganului și este inclus în Ansamblul Conacului Hagianoff.
Nobil și elegant, se încadrează perfect în banalul contemporan.
Istoria Moşiei Manasia începe pe la 1650.
Atunci, una dintre cele mai remarcabile familii nobiliare, cea a Cantacuzinilor, îşi stabileşte domeniul pe locul numit Uluiţi-Manasia.

Dorin Dănilă in studioul Bucuresti FM
Dorin Dănilă in studioul Bucuresti FM

În anul 1775, domnitorul Alexandru Vodă Ipsilanti cumpără moşia, care este revândută în 1839 principelui Efrem Obrenovici.
În 1879, moştenitorii principelui vând moşia fostului ministru de externe al Bulgariei, Ion Hagianoff, care va locui aici împreună cu soţia şi fiul lui.
În 69 de ani, familia Hagianoff ridică mai multe construcţii în sat: biserica, şcoala, monumentul eroilor, căminul cultural, primăria, hanul şi conacul Manasia După cel de-al doilea Război Mondial, regimul comunist confiscă abuziv proprietăţile, iar conacul întră într-o perioadă de declin.

Actuali proprietari, Ariadna Löwendal Dănilă și soțul ei, restauratorul Dorin Dănilă, alături de arhitectul șef Alexandra Chiliman Juvara, l-au scos la lumină.
Dorin Dănilă spune că „astfel de monumente sunt semne ale spiritualității; sunt lăsate ca un exemplu pentru oameni. Din păcate pentru noi, avem puține”.
Domeniul este dat publicului larg și devine, astfel, primul monument istoric Clasa A, de importanță națională, restaurat integral în județul Ialomița.
Detaliile arhitecturale sofisticate se îmbină perfect cu echipamentele moderne high-tech.
Domeniul include conacul boieresc, parcul de două hectare și crama de sub conac.

Cu rădăcini la început de secol XVII, Domeniul Manasia așteaptă să fie redescoperit, la doar 50 de kilometri de București.
„Noi l-am modernizat și l-am făcut sustenabil. Plăcerea și satisfacția noastră sunt că vin în vizită comisii europene; suntem un exemplu de bună practică. Statul nu a ajutat, am accesat fonduri pentru câteva dotări, particularii nu sunt ajutați în acest sens, nici măcar în privința impozitului.”

Printre serviciile menite să creeze experiențe memorabile, se remarcă bucătăria avangardistă care se ridică la rang de artă.
„Moșia este o mare atracție pentru evenimente, pentru corporații, firme, inclusiv evenimente private dar și evenimente culturale. Este o echipă mare și profesionistă”, își laudă Dorin Dănilă bijuteria.
Din păcate, sunt puțini oameni care știu să facă această meserie. Iar statul pune bețe în roate constant: „avize peste avize și zeci de aprobări de la MAE, SRI…”, spune Dănilă.

Despre ce înseamnă o restaurare dar și despre bijuteria din Ialomița, ne-a vorbit, atazi, În Comunitate, restauratorul Dorin Dănilă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.