“Reteaua Alice” sau despre curaj la feminin
Articol de cristina.toma, 22 noiembrie 2019, 09:43
O carte pe care nu ar trebui să o lasati necitită, mai ales dacă vă place fictiunea istorică, este ”Rețeaua Alice” scrisă de Kate Quinn și apărută în traducere românească la editura Litera.
Actiunea cărții începe în anul 1947 când in haosul de după al Doilea Război Mondial, Charlie St. Clair, o studentă americană însărcinată, necăsătorită și pe punctul de a fi alungată de propria familie, nutrește speranța disperată că verișoara ei iubită, Rose, care a dispărut în Franța ocupată de naziști în timpul războiului, ar putea să fie încă în viață. Prin urmare, când părinții o trimit în Europa ca să-și rezolve „mica problemă“, Charlie fuge și se îndreaptă spre Londra, hotărâtă să afle ce s-a întâmplat cu verișoara ei.
La un an de la începutul Marelui Război, Eve Gardiner arde de nerăbdare să se alăture luptei împotriva germanilor și primește această șansă atunci când este recrutată să lucreze ca spioană. Trimisă în Franța ocupată de inamic, ea se alătură fascinantei Lili, „regina spionilor“, conducătoarea unei vaste rețele de agenți secreți chiar sub nasul inamicului.
Treizeci de ani mai târziu, bântuită de trădarea care, în cele din urmă, a destrămat Rețeaua Alice, Eve își petrece zilele izolată în casa ei din Londra, înecându-și amintirile în alcool. Până când o tânără americană dă buzna pronunțând un nume pe care Eve nu l-a mai auzit de zeci de ani și pornesc împreună într-o misiune al cărei scop este acela de a descoperi adevărul… indiferent care ar fi acesta.
Însă dincolo de această poveste captivantă, care a fost tradusă in peste 28 de limbi, Kate Quinn, binecunoscută autoare de romane istorice, a vrut ceva mai mult decât gloria literară: ea a dorit să aducă în prim plan curajul spioanelor, adesea trecut sub tacere de istorici, deși fără actiunile acestor doamne si domnișoare care si-au riscat viața și, uneori chiar si-au pierdut-o, victoria ar fi fost mult întârziată și multe vieți omenești ar fi fost pierdute în continuare.
Se pot spune multe despre cartea lui Kate Quinn dar eu nu vă mai spun decât ca nu veți lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.