Topul celor mai vândute cărți în cadrul târgului Gaudeamus 2019
Articol de bucurestifm, 25 noiembrie 2019, 09:35
Am participat la târgul de carte de anul acesta în cadrul evenimentului Gaudeamus care a avut loc la Romexpo și am fost curioasă să aflu care au fost cele mai bine vândute scrieri de la câteva dintre editurile care au fost vizitate de sute de oameni. Este vorba despre un eveniment bine organizat, cu titluri ce îți fură imediat privirea si care strârnesc curiozitatea oricărui cititor. De altfel aceasta este și cauza pentru care în fiecare an numărul oamenilor care calcă pragul acestui târg se mărește considerabil, fiind o bucurie atât pentru expozanți, cât și pentru noi, ca națiune, că lumea revine la obiceiuri ,,vechi” printre acelea, nevoia de cunoaștere și dezvoltare.
Editura Herald a vândut anul acesta printre cele mai multe, pe lângă altele, ,,Minți împrăștiate”, scrisă de Gabor Mate, o carte care ne face să ne simțim acasă în mintea și în corpul nostru și ne ajută să-i cunoaștem și să-i înțelegem pe cei afectați de tulburarea de deficit de atenție, cunoscută ca AD(H)D.
,,Minți împraștiate” reprezintă un ghid pentru părinți și pentru toți cei afectați, care a schimbat milioane de vieți în rândul cititorilor.
Cei de la editura Niculescu se mândresc cea mai bine vândută carte și aceea a Clarissei Pinkola Estes ,,Femei care aleargă cu lupul”. În fiecare femeie se ascunde o creatură puternică, înzestrată cu instincte bune, pasionată, creativă si înțeleaptă. Adesea, însă, cultura și societatea au sufocat această „Femeie salbatică”, au redus-o la tacere. Clarissa Pinkola Estes ne invită să recuperăm această parte adânc îngropată în noi, vibrantă, generoasă, plină și dătătoare de viață.
,,Suspicious Minds” scrisă de Gwenda Bond, o continuare a cărții si serialului ,,Stranger things” a fost cea mai căutată carte a editurii Nemira. Un laborator misterios. Un om de știință malefic. O istorie secretă. ,,Suspicious minds”, de Gwenda Bond, spune povestea mamei lui Unsprezece.
„Zăpadă” de Carolina Rabei a fost cea mai îndrăgită carte de copii de la editura Litera, iar de adulți ,,Rugăciune pentru Cernobîl” scrisă de Svetlana Aleksievici. Este o reeditare a cărții ,,Dezastrul de la Cernobîl” apărută le editura Corint în anul 2015. O istorie orală emoționantă în care atitudinea generală fatalistă și curajul stoic sunt dublate de un umor incredibil de negru… Rezultatul este o radiografie de neuitat a sufletului rus.
Editura Paralela 45 ne uimește cu un titlul de care nu credeam ca tinerele, dar și tinerii mai sunt interesați. ,,Marea carte de bucate românești” este cea mai bine vândută carte de anul acesta în cadrul târgului.
În materie de știință, Valentin Covaciu este pe primul loc la editura Asociația Casa Cărții de Știință cu ,,Rugina”. În noul lui mare roman, Evgheni Vodolazkin rămâne fidel universului său literar, continuându-și într-un mod sclipitor meditația asupra timpului, memoriei și iubirii, și își păstrează capacitatea de a-și surprinde mereu cititorul în alt fel, de aceea am putea afirma că Laur, Aviatorul și Brisbane alcătuiesc o trilogie. Cu această descriere fură ochii publicului citator cei de la Humanitas și anunță că acesta este cartea dorită de vizitatori.
Stejărel Olaru aduce editurii Corint o carte despre o interpretă, dar și despre un informator al securității în perioada comunistă. Se intitulează ,,Maria Tănase”, iar subtitlul ,,Artista, omul, legenda”.
În materie de edituri, publicul a decis că Humanitas merită anul acesta titlul câștigător, urmând pe locul 2 editura Polirom, iar pe locul 3 editura Art. Humanitas se poate lăuda cu încă un câștig și la categoria ,,Cea mai vândută carte din cadrul târgului” cu ,,Omul care mută norii” de Radu Paraschivescu. Sunt șapte întâmplări de ieri și de azi, din Franța sau din Italia, dintr-un colț al Bucureștiului sau dintr-altul. În ,,Omul care mută norii”, Radu Paraschivescu se suie la volanul prozei scurte și își plimbă cititorii pe un traseu cu o serie de opriri la cerere: stupoare, veselie, tandrețe, deznadejde și speranță.