Din primăvară, se reiau reviziile la sistemul de termoficare!
Articol de Mircea Apostolescu, 29 noiembrie 2019, 13:44
Directorul general al Companiei Municipale Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a declarat astăzi că, în momentul de față nu mai există nici o avarie la sistemul de termoficare.
„Avariile care au afectat mai multe zone din București, printre care Apusului, Grozăvești, Aviației, Ion Mihalache, dar și spitalele Fundeni și Colentina au fost remediate. La această oră, se poate încărca sistemul”, a explicat șeful de la Termoenergetica.
Spitalele sunt obligate prin legislația în vigoare să își asigure o sursă alternativă de energie termică și de curent electric, pentru cazurile de avarie, a mai precizat Burghiu.
„Numărul mare de avarii din ultima perioadă se explică prin fluctuațiile de temperatură. Când se încălzește afară, consumul scade și conductele vechi plesnesc”, explică Burghiu.
Din primăvara anului viitor, odată cu finalul sezonului de încălzire, se va trece la oprirea pe rând a tuturor celor nouă magistrale ale rețelei primare, însumând aproape 1000 de kilometri de conducte, pentru înlocuirea tronsoanelor celor mai afectate, cele din zonele capacelor și gurilor de vizitare.
Această sistare a furnizării pentru mentenanță se făcea, pe vremuri, în fiecare vară, pentru circa trei săptămâni.
„Când se oprea un CET pentru revizie, opream și noi pentru reparații”, a explicat Ioana Stoica, liderul Sindicatului Liber RADET.
Alexandru Burghiu promite, însă, că, în primăvară, va mobiliza toate forțele Termoenergetica și ale contractorilor privați pentru ca sistarea furnizării pentru mentenanță să fie mai scurtă.
Șeful de la Termoenergetica a mai anunțat că, astăzi, va fi semnat cu Primăria Capitalei contractul de delegare a serviciului public de alimentare cu energie termică și se va încheia procesul de preluare a salariaților de la RADET.
În plus, „Compania Municipală Termoenergetica va primi și licența de la ANRE”, a declarat Burghiu.
Directorul general al Termoenergetica a făcut apel la clasa politică să lase termoficarea în afara subiectelor de luptă politică.
Burghiu a rugat și presa să nu mai prezinte doar în mod negativ activitatea RADET, pentru că, în această goană după senzațional, se distruge încrederea oamenilor în sistemul de termoficare și se poate ajunge la deconectări masive de la sistem.
Liderul Sindicatului Liber RADET, Ioana Stoica, a făcut apel la toate forțele politice pentru modificarea Legii 325/2006 a termoficării.
„Printre modificările absolut necesare pentru buna funcționare a sistemului de termoficare din Capitală, dar și a celor din restul țării, se numără reducerea TVA la energia termică de la 19 la 5% și instituirea zonelor unitare de încălzire, pe principiul un imobil, un sistem de încălzire, astfel încât într-un bloc să nu mai existe și centrale termice individuale alături de sistemul centralizat”, a precizat Ioana Stoica.