Amenzi de peste 7.250 lei, în doar o oră!
Articol de bucurestifm, 17 decembrie 2019, 18:54
Polițiștii Brigăzii Rutiere au acționat, astăzi, în intervalul orar 10:30 – 11:30, în zona Piața Universității, pentru conștientizarea participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.
În acest context, s-a urmărit verificarea modului în care conducătorii de autovehicule folosesc centura de siguranță, dispozitivele de fixare în scaune, căștile de protecție, dar și a modului în care folosesc telefonul mobil în timpul deplasării pe drumurile publice.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 32 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 7.250 lei, din totalul cărora:
– 22 pentru nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță;
– 10 pentru folosirea telefonului mobil.
Reamintim faptul că începând cu data de 12 octombrie a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.
Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă cuprinsă între 6-8 puncte amendă (870-1160 lei) și 4 puncte penalizare.
Sunt exceptați de la această regulă conducătorii auto care folosesc dispozitivele de tip „mâini libere” sau dacă utilizează telefonul mobil în momentul în care se află opriți la semafor.
De asemenea, sunt sancționați cu amendă cuprinsă între 6-8 puncte amendă și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Mai mult decât atât, în momentul în care conducătorul unui vehicul încalcă o regulă privind circulația vehiculelor în timp ce ține în mână sau folosește telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sancționat cu 4-5 puncte-amendă (580-725) și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.
Folosirea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timpul mersului, reprezintă un factor concurent la producerea de evenimente rutiere nedorite pe drumurile publice.
De asemenea, nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță se sancţionează cu 2-3 puncte amendă si 2 puncte penalizare, iar nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare, precum si nerespectarea condiţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţa constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4-5 puncte amendă si 3 puncte penalizare.
În unele cazuri, centura de siguranță este considerată doar un obiect de decor al maşinii şi nu un accesoriu care la un moment dat poate salva viaţa. De fapt, centura împreună cu tetiera şi cu airbag-urile sunt menite ca, în cazul unei coliziuni frontale, laterale, din spate ori a unei răsturnări, să asigure o poziţie fixă în scaune a conducătorului auto şi a ocupanţilor, astfel încât leziunile produse, în special la nivelul capului şi coloanei vertebrale, să fie evitate.
Centurile nu sunt proiectate pentru confort, ci pentru siguranţă. Folosirea centurii de siguranţă, în cazul unei coliziuni, creşte şansele de supravieţuire. Pentru a fi eficientă, trebuie utilizată corect, reglând înălţimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului şi nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.).