Destinații de vacanță – Egipt

București FM îți propune o călătorie pe tărâmul faraonilor antici – Egipt. Este o destinație care te va fascina.

Iubitorii de plajă aleg Sinai pentru soare, în timp ce fanii arheologiei vor avea o zi de mers la Luxor.

Cele mai importane atracții turistice unt următoarele:

Mănăstirea Sfânta Ecaterina se află la poalele Muntelui Sinai, unde se povestește că Moise a primit cele zece porunci. Este una dintre cele mai frumoase din lume si găzduiește o colecție incredibilă de iconografie religioasă, artă și manuscrise, fiind casa Rugului Aprins.

Profită de ocazie și fă o excursie pe Muntele Sinai, unde poți admira superbele răsărituri sau apusuri de soare.

Deșertul alb este cea mai bizară minune a Egiptului, acolo unde s-au format în mod ireal formațiuni stâncoase din calcar și cretă, care arată ca o fantastică zonă înzăpezită în mijlocul nisipului arid.

Muzeul Egiptean din Cairo este unul dintre cele mai mari muzee ale lumii, un loc plin cu comori ale faraonilor și locul care nu trebuie ratat dacă te afli în capitala Egiptului.

La etaj descoperi epoca de aur a regelui Tuthankamon și fascinantele exponate ale mumiilor regale.

Alexandria este cel mai european dintre orașele Egiptului, având o istorie pe care nu o au multe alte orașe ale lumii. Întemeiat de Alexandru cel Mare, locul de naștere al Reginei Cleopatra, port renegat al Mării Mediterane vreme de zeci de ani, Alexandria are astăzi o atmosferă aparte.

Oaza Siwa, aflată în vestul țării, e un refugiu înconjurat de plantații de palmieri și de izvoare de apă dulce, fiind cel mai pitoresc loc al Deșertului de Vest. Localitatea e centrată în jurul ruinelor unei imense cetăți de cărămidă, care domină priveliștea. Siwa este locul din care să-ți planifici o aventură în deșertul egiptean.

În cartierul islamic din Cairo, aleile înguste sunt pline de moschee, școli islamice și monumente ce datează de la Fatimid până la epocile Mamelucilor (o dinastie de sclavi de diverse rase și etnii).

Te va întâmpina un labirint de bazaruri unde găsești produse meșteșugite de localnici, dar și tarabe încărcate cu ceramică, textile, condimente și parfumuri.

Piața este gazda unora dintre cele mai frumoase arhitecturi islamice. Intoarce-te in timp, vizitează moscheele Al-Azhar și Sultanul Hassan și îndrăznește să urci pe acoperișul vechii porți medievale Bab Zuweila, pentru a avea parte de cele mai bune panorame asupra minaretelor cartierului.

Aswan este cel mai liniștit oraș al Egiptului – locul perfect în care să te oprești și să te relaxezi pentru câteva zile, bucurându-te de o atmosferă ceva mai răcoroasă.

Poți face o plimbare cu vaporul de-a lungul râului, pe lângă insula Elephantine, sau te poți plimba pe străzile colorate ale satului Nubian.

Templul Abu Simbel se detașează ca fiind un obiectiv turistic cu totul special. Este marele templu al lui Ramses al II-lea, împodobit la exterior cu o colosală galerie de statui și la interior cu o serie de picturi murale.

Renumit pentru proporțiile sale megalitice, Abu Simbel este cunoscut pentru faptul că a fost mutat de la locul său original, într-o amplă operațiune UNESCO din anii 60. S-a lucrat timp de 4 ani, după ce risca să dispară sub ape din cauza barajului Aswan.

Complexul arheologic Abu Simbel este format din două temple tăiate direct în piatră. Are patru statui gigantice la intrare, care îl înfățișează pe Ramses, și alte mici statui cu membrii familiei.

Un element ce dă unicitate acestui templu spectaculos este modul în care soarele luminează cele patru statui din interiorul templului.

La mică distanţă este un templu mai mic, numit Templul zeiţei Hathor din Nubia. Hathor este considerată a fi zeiţa frumuseţii şi dragostei, iar Ramses i-a dedicat ei, şi prin asociere soţiei lui, Nefertari, acest templu.

Templul din Luxor, ridicat în timpul domniei faraonului Amenhotep al III-lea, este o clădire reprezentativă pentru egipteni.  Aflat pe malul Nilului, complexul de monumente a fost construit în jurul anului 1400 Î.Hr și este o clădire dedicată regalităţii.

La vest de Nil vei găsi Valea Regilor, loc în care, de-a lungul unei perioade de 500 de ani, au fost construite morminte pentru faraonii și nobilii din Noul Regat Egiptean. Cel mai faimos dintre acestea, care a pus Valea Regilor pe hartă, în 1922, este mormântul lui Tutankamon.

Orasul Luxor atrage ca un magnet grație templelor și mormintelor – este motivul pentru care a fost numit cel mai mare muzeu în aer liber din lume.

Ai nevoie de cel puțin două zile în Luxor, pentru a explora arta murală a mormintelor (cu accent pe cel al lui Tuthankamon) și pentru a admira coloane templului. Luxor rămâne o continuă sursă de admirație pentru istorici, arheologi și turiști.

Trebuie să ajungi neapărat și la Piramidele din Giza. Marea Piramida din Giza, păstrată în cele mai bune condiţii, face parte din cele 7 Minuni ale Lumii Antice.

Construită în anul 2560 î.Hr, are aproape 147 de metri înălţime şi e cea mai înaltă, construită de om. Interiorul piramidei este împărţit în Camera Regelui, Camera Reginei, Marea Galerie şi are foarte multe coridoare şi camere secrete.

Piramidele din Giza reprezintă unul dintre cele mai importante repere ale Terrei și sunt un punct de atracție major pentru orice călătorie sau excursie în Egipt.

Construite ca morminte pentru marii faraoni, și păzite de enigmaticul Sfinx, complexul de piramide a fascinat omenirea de-a lungul timpului. Istoricii și arhelologii continuă și azi să descifreze misterul construirii piramidelor.

Sharm el-Sheih, aflat în partea sudică a Peninsulei Sinai, este una dintre cele mai populare staţiuni cu deschidere la Marea Roşie. Aici găsești soare și poți sta la plajă, dar poți face și scufundări acvatice sau canotaj.

Și în Hurghada, un sat pescăresc, inițial, te poți bucura de mare și plajă chiar și în extra sezon, perioada călduroasă fiind mai lungă decât în zona temperată din ţară.

La fel, ai posibilitatea să faci scufundări, și tot de aici poţi porni în excursii de tip safari în regiunea deşertică înconjurătoare.

Cateva sfaturi importante de care ar trebui sa tii cont daca planuiesti o vacanta in Egipt sunt urmatoarele:

Trebuie să-ți pui în bagaj o cremă cu protective solara si o crema hidratantă, vei avea nevoie. Nu uita nici de ochelarii de soare si de palarie – este foarte importanta protectia solara, pentru ca intre orele 11 – 14 , soarele este nemilos. Nu uita sa te hidratezi bine – bea cel putin 2-3 litri de apă în fiecare zi.

Un alt sfat este sa pastrezi pasaportul la tine cand pleci de la hotel, iar atunci cand pleci in excursii, poarta la tine o mini trusa de prim ajutor, cu medicamente uzuale, apă, o gustare și câteva bancnote locale. În excursiile în desert e indicată și o lanternă.

Informeaza-te asupra destinatiei, ia-ti o harta si foarte important, respecta indicatiile ghidului. Nu uita să verifici programul de funcţionare al obiectivelor turistice, pentru că poate varia în funcție de Ramadan și sărbătorile naționale.

Si retine – „La Shukran” este o expresie care te va ajuta foarte mult – inseamna NU, MULTUMESC! Spunând asta, te vei proteja de localnicii care te vor aborda insistent pentru a-și vinde produsele pe străzi, în bazaruri sau în zonele cu obiective turistice.

Şi pentru că Egipt este o ţară musulmană, este indicat, să le respectaţi credinţa şi obiceiurile locale – există coduri de imbrăcăminte la vizitarea moscheilor și bisericilor. Ştim deja că egiptenii sunt conservatori. Manifestările publice de afecțiune şi purtarea de îmbrăcăminte sumară, sunt neobișnuite în Egipt.

Tine cont, asadar, de aceste sfaturi, pentru a avea o vacanţă liniştită, in care să cunoşti istoria si să admiri grandoarea Egiptului.

Oriunde ai alege sa mergi in vacanta, sa ramai cu amintiri de poveste! Traieste si calatoreste! 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.